2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Szénhidrogén-kutatások SzolnoknálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-10 08:35:56
Az O&GD Central Kft. 3D szeizmikus méréseket végez, 538 négyzetkilométernyi területen méri fel a térség geológiai és szénhidrogén-potenciálját, várhatóan október és január között.

Az O&GD Central Kft. 3D szeizmikus méréseket végez Szolnok környékén 538 négyzetkilométernyi területen, várhatóan október és január között. A munka célja a térség geológiai és szénhidrogén-potenciáljának felmérése - tudatta az MTI-vel a cég, amely a Körös megnevezésû szénhidrogén-kutatási jogadomány birtokosa Szolnok környékén. Az Abonytól Törökszentmiklósig, illetve Szászberektõl Rákóczifalváig terjedõ kutatásnál alkalmazott 3D technológia a legmodernebb kutatási módszer, és minden tartós környezeti káros hatás nélkül használható - jelezték közleményükben.

A 3D szeizmikus méréseket a magyar tulajdonú Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. végzi majd több magyar alvállalkozóval közösen. Az Acoustic Kft. a mérések alatt Szolnokon egy bázist tart fenn, ezzel a tervek szerint naponta mintegy 90 embernek biztosítva munkát. A 3D területi szeizmikus mérések elve a mesterségesen keltett, kis energiájú rezgéshullámok mélybõl, visszhangszerûen felszínre visszaverõdõ beérkezésein, és azok érzékelõvel történõ mérésén alapszik. Ez a technológia jelentõsen átalakult az utóbbi 15 évben a számítástechnika és a vezeték nélküli közlés mûszaki megoldásainak gyors fejlõdése következtében. A mostani felméréshez Magyarországon eddig ilyen léptékben nem alkalmazott vezeték nélküli érzékelõket használnak majd.

Magyarországon a szeizmikus kutatásokat a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal felügyeli, és elsõsorban a bányatörvény szabályozza. A vállalatok kötelesek minden technikai tervet bemutatni és a hatóságok jóváhagyását beszerezni. A bányatörvény rendelkezése szerint a bányakapitánysági engedélyek birtokában a vállalat levélben köteles értesíteni a mérés által érintett földtulajdonosokat a tervezett munkákról, a kutatások megkezdését megelõzõen legalább 8 nappal. A méréseket geodéziai elõkészítés elõzi meg, így jelzik a késõbbiekben telepítendõ érzékelõk és a vibrálási pontok pontos helyét. A mérések során esetlegesen keletkezõ taposási kárt a kutatás megrendelõje köteles a bányatörvény alapján megtéríteni.

A kutatási idõszak végén az O&GD Central Kft. geológusai a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal számára jelentést készítenek, amelyben bemutatják a terület geológiai adottságait, és megbecsülik a szénhidrogén-potenciált.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!