2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nyári, mintsem õszi idõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-10 09:07:17
Elsõsorban a kertészeti kultúrák igénylik még nagyobb mennyiségben a vizet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Az õsz elsõ hónapja csapadékmentes, és inkább nyári, mintsem õszi idõvel indult. A felhõs napok ellenére a 30 fokot is megközelítette, sokfelé el is érte a hõmérséklet.
Kisebb esõk

Szeptember elsõ hetében az ország nyugati felében hûvös, csapadékos idõ alakult ki, nem így a Tiszától keletre, ahol még kitartott a nyár. Az idõszakban sem Hajdú-Bihar, sem pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén nem hullott 1 mm-t meghaladó mennyiségû csapadék, csupán jelentéktelen zápor, kisebb esõ fordult elõ. Ezzel térségünk továbbra is messze hazánk legszárazabb területe az idei tenyészidõszakban. A talaj 1 m mélységû rétegének vízhiánya a Tiszántúl nagy részén eléri a 90-100 mm-t, de néhol a 140-150 mm-t is megközelíti. A száraz, meleg idõszak ugyan jót tett a kukorica száradásának és kedvezett a szántóföldi, valamint kertészeti betakarítási munkáknak, a súlyos vízhiány ugyanakkor megnehezíti a talajmunkákat. Az õszi vetésû növények talajelõkészítésének jó minõségben való elvégzéséhez legalább 20-30 mm csapadékra lenne szükség a következõ hetekben.
Hõségnap is volt

Elsõsorban a kertészeti kultúrák igénylik még nagyobb mennyiségben a vizet, annál is inkább, mivel a párolgás a nyárias idõben továbbra is magasan alakult. Az elmúlt idõszakban Észak-Tiszántúlon 5-7 nyári napot regisztráltunk, ekkor a napi csúcshõmérséklet meghaladta a 25°C-ot. Ezúttal fõleg Szabolcsban fordult elõ több hõségnap is, arrafelé 1-3 napon tehát a 30 fokot is túlszárnyalta a nappali felmelegedés mértéke. A napi középérték 20-22°C között alakult, ami 3-4 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásosat. Az átlaghoz viszonyítva az éjszakák még enyhébbnek bizonyultak. Elsõsorban a sok felhõ miatt volt gyenge az éjszakai lehûlés, hajnalra sehol sem süllyedt 10 fok alá a hõmérõ higanyszála. Az átlagosan 13-18 fok közötti minimumok nem számítanak ugyan rendkívülinek, de megemlítendõ, hogy a nyugati országrészben, ugyanebben az idõszakban a nappali hõmérsékletek is alig haladták meg ezeket az értékeket. A kiegyenlítetten magas hõmérsékleteknek köszönhetõen egyelõre a talaj felsõ rétegei is melegek. Az 5 cm mélységben mért napi középérték általában 19-21°C között alakult, mely kedvezõ a másodvetésû zöldségfélék, õszi vetésû növények fejlõdése, csírázása szempontjából. A légnedvesség valamelyest csökkent a korábbiakhoz képest, a 65-75%-os napi átlagos relatív páratartalom a gyengébb harmatképzõdés mellett már számottevõen kisebb növényvédelmi kockázatot jelentett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!