2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hálapénz miatt tíz fõvárosi nõgyógyászt próbára bocsátott, illetve pénzbüntetésre ítélt a Debreceni ÍtélõtáblaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-12 11:02:24
Tíz szülész-nõgyógyászt ítélt a Debreceni Ítélõtábla csütörtökön pénzbüntetésre, illetve egy-egy év próbára bocsátásra, mert hálapénzt kértek szülés levezetéséért, ami vesztegetésnek minõsül – közölte a táblabíróság szóvivõje az ítélethirdetés után az MTI-vel.

Fórizs Ildikó elmondta: hat orvos és két szülésznõ esetében az ítélõtábla mellõzte az elsõ fokon kiszabott pénzbüntetést és a vádlottakat egy-egy év próbára bocsátotta. Három orvos esetében a másodfokú bíróság mellõzte a vagyonelkobzást, s helyben hagyta az elsõ fokon kiszabott 1,5 millió és 2,4 millió forint közötti pénzbüntetést. Egy orvos esetében az ítélõtábla helyben hagyta a 2,1 millió forintos pénzbüntetést és a 80 ezer forintos vagyonelkobzást.

Az ítélõtábla hét vádlottat felmentett a vesztegetés vétsége, illetve egy esetben a vesztegetés bûntette alól, ezért az õ ítéletük nem jogerõs, esetükben a Kúria dönt harmadfokú eljárás keretében – tette hozzá a szóvivõ.

A Fõvárosi Fõügyészség vesztegetés miatt emelt vádat az Állami Egészségügyi Központ tizenegy nõgyógyász szakorvosa és két szülésznõje ellen, mert pénzt kértek a kismamáktól 2007 áprilisa és 2008 júliusa között legalább húsz esetben. Egy orvost még az elsõfokú eljárásban felmentettek.

A vádlottak tagadták bûnösségüket, többnyire úgy nyilatkoztak, hogy pénzt sosem kértek és nem is fogadtak el, és még csak nem is hallottak az úgynevezett “kiskassza rendszerrõl”, amelynek lényege, hogy havi rendszerességgel hálapénzben részesültek azok is, akik közvetlenül nem találkoztak a betegekkel.

A Debreceni Ítélõtábla bíráinak a Fõvárosi Ítélõtáblára való kirendelése alapján eljáró Elek Balázs tanácsa szerint az ügy sajátossága volt, hogy olyan évtizedek óta létezõ jelenség képezte az ügy tárgyát, amely megosztja a társadalmat.

A bíró elmondta: az elkövetés idején hatályos törvény szerint a bûncselekmény maximális büntetési tétele 2 évig terjedõ szabadságvesztés volt. Az idõ múlására és arra való tekintettel, hogy a cselekmény társadalomra való veszélyessége sem akkora mértékû, az ítélõtábla a próbára bocsátást alkalmazta a büntetési célok elérése érdekében.

A vádirat szerint vádlottak a 2007-ben Budapesten a Honvéd Kórház, a MÁV Kórház és az Országos Gyógyintézeti Központ összevonásával létrejött Állami Egészségügyi Központ szülészeti-nõgyógyászati osztályán dolgoztak közalkalmazotti státusban. Több vádlott a fõállásán kívül, egyéni vállalkozókén magánrendelõt is fenntartott, két vádlott ugyanazon az osztályon szülésznõként dolgozott.

A vádlottak az osztályon úgynevezett kiskassza rendszert mûködtettek, amely azt a célt szolgálta, hogy azok az egészségügyi dolgozók is részesüljenek hálapénzben, akik az ellátásban részesülõktõl közvetlenül nem jutnak hozzá. Az összegyûlt pénzt havonta szétosztották a dolgozók között. Ezen kívül a vádlottak az OEP által finanszírozott, a magyar állampolgárok által ingyenesen igénybe vehetõ egészségügyi ellátásért a maguk vagy a szülésben közvetlenül közremûködõk részére elõzetesen pénzt kértek, konkrét összeg meghatározásával. A vádlottak a bûncselekmények elkövetését tagadták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!