2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Évente 60 milliárd fordítható a mezõgazdaságban termeléshez kötött támogatásokraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-12 11:44:25
Jövõ évtõl 2020-ig évente 60 milliárd forint fordítható meghatározott növények termelésére, kertészeti ágazatok és a fehérjenövények termesztésének támogatására – mondta a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön Bábolnán, a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének konferenciáján.

Feldman Zsolt elõadásában ismertette az egyes ágazatok számszerû támogatását. A tejhasznú tehénre egyedenként 353 euró, húshasznú tehénre 216 euró támogatást fizetnek. A gyümölcsültetvényeket hektáronként 660 euróval támogatják, szójatermesztésre 200 euró a kifizetett összeg, cukorrépára 421 euró.

A helyettes államtitkár elmondta, amellett, hogy az 1200 hektár felett gazdálkodóktól hektáronként 144 eurónyi támogatást elvonnak, ezek a nagytermelõk is hozzáférhetnek az állattenyésztési támogatásokhoz.

A minisztérium számításai szerint a munkaigényes ágazatok fejlesztését segítõ átcsoportosításokkal 2020-ig 50 ezer új munkahely is létrejöhet.

A politikus ismertette, Magyarország élt a vidékfejlesztési források maximális, 15 százalékos átcsoportosítási lehetõségével a közvetlen termelõi támogatások növelésére. Ez 444 millió euró, 137 milliárd forint átcsoportosítását jelenti.

Közvetlen termelõi kifizetésekre 2015-2020 között összesen 8,06 milliárd euró, 2500 milliárd forint áll rendelkezésre, az összeg jövõre 1,345 milliárd eurót, 418 milliárd forintot tesz ki.

A Gabonatermesztõk Országos Szövetségének elnöke az MTI kérdésére elmondta, az orosz embargónak rájuk nézve nincs közvetlen hatása, mert nem exportálnak olyan mennyiségû búzát, hogy megérezzék a korlátozásokat.

Vancsura József a közvetett hatásról elmondta, az élelmiszer bevitel tilalma miatt egy bizonyos gabonamennyiségnek máshol kell piacot keresni.

Az országban ötmillió tonna búza termett, ebbõl kétmillió a legkiválóbb, étkezési minõségû. A belföldi igény egymillió tonna, az étkezési búza másik fele exportra kerül, mivel keresett termék – ismertette a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!