2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Újabb magyar intézetek nyílhatnak jövõreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-13 08:38:50
Három új magyar intézet létrehozásáról hozott elvi döntést a kormány - tájékoztatta Balatoni Monika kulturális diplomáciáért felelõs államtitkár csütörtökön az MTI-t.

A megnyitással és fenntartással járó feladatokat és költségeket a 2015-ös központi költségvetés tervezésekor figyelembe veszik - ismertette az államtitkár.

Balatoni Monika elmondta, hogy az új helyszínek jól illeszkednek a keleti nyitás politikájába, valamint a közép- és délkelet-európai regionális szerepvállalás erõsítésébe, s a nemrég megnyílt pekingi, belgrádi, zágrábi és isztambuli intézetek után jól mutatják a kulturális diplomácia elkötelezettségét.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a Balassi-intézeti rendszer fenntarthatósága és hatékonyságának növelése érdekében komoly szerkezeti és szervezeti átalakításokra készülnek. Szerinte fontos látni, hogy a fogadó ország mire rezonál, mire befogadó a magyar kultúrából. Van, ahol az innováció, a tudomány, a technológiai fejlesztés, a startupok lesznek a legfõbb hívószavak a fogadó ország részérõl, és lesz, ahol a klasszikus kultúrdiplomáciai, mûvészeti elemek, képzõmûvészet, formatervezés, animáció, színház, komolyzenei kultúra - részletezte Balatoni Monika.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarország mit kíván magáról sugallni ezekben az országokban. Hozzátette: minden területen egyetértés van abban, hogy nemcsak a múltban van számos érték, hanem a jelenben is, és a fiatal magyar tehetségek megállják a helyüket mind a mûvészet, mind a tudomány területén a világ bármely piacán.

Az intézményeknek a nagykövetséggel együttmûködésben fórumokat kell teremteniük az adott országban lévõ lehetõségek kiaknázásában, és Magyarország nemzeti és külgazdasági érdekeit kell képviselniük - fogalmazta meg várakozásait az államtitkár.

Jelenleg 21 országban 23 magyar intézet mûködik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!