2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Német plakátkiállítás nyílt a határnyitás évfordulójánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-13 08:46:47
Köszönjük, Magyarország! címmel nyílt plakátkiállítás a budapesti német nagykövetségen. A rendezvénnyel Lieselore Cyrus nagykövet szavai szerint a nagykövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara közösen kívánta háláját kifejezni azért, hogy Magyarország 25 évvel ezelõtt megnyitotta határait az NDK-s menekültek elõtt.

Az Úri utcai nagykövetség falán, továbbá ezzel egy idõben Budapest több más pontján, valamint több városban, egyebek között Sopronban, Szombathelyen, Kecskeméten, Veszprémben, Pécsett, Hatvanban és Miskolcon kezdõdött, több héten át tartó, egyedülálló plakátakció célja a hála kinyilvánítása mellett az emlékidézés.

A nagykövet szavai szerint a világban és itt, Európában is megvalósuló erõszakos cselekmények láttán különösen fontos, hogy a fiatalabb generációknak megõrizzék a negyed századdal ezelõtti békés történelmi események emlékét. Az egykori keletnémet menekültek magyarországi befogadását, ellátását és végül a kiengedésüket bemutató plakátok ezt az emlékezést segítik - mutatott rá a nagykövet, aki 1989-et a csodák évének nevezte.

A diplomata utalt rá, hogy a berlini fal leomlásához, a német egység megvalósulásához és Európa megosztottságának felszámolásához vezetõ úton sok mérföldkõ volt. Ezzel kapcsolatban említette a vasfüggöny lebontását, a páneurópai pikniket és végül a magyar kormány döntését, amely lehetõvé tette az NDK-polgároknak, hogy kiutazzanak Ausztriába.

A magyarok ezekben ez eseményekben nagy bátorságról és nagy szívrõl tettek tanúbizonyságot. Errõl ismertek, és így is cselekedtek - hangoztatta Lieselore Cyrus.

Az évfordulós plakátakciót támogató Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és egyben a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója, Dale A. Martin hangoztatta: 1989 szeptember 11. mindenekelõtt a magyarok és a keletnémetek szabadságszeretetének gyõzelme volt. Szavai szerint ezen a napon kezdõdtek azok a hatalmas társadalmi átalakulások is, amelyek az azóta eltelt 25 évben megvalósultak az egykori keleti tömb országaiban.

A DUIHK tagjainak nem valamiféle formális kötelezettség, hanem szívbõl jövõ késztetés volt, hogy köszönetet mondjanak a magyaroknak a 25 évvel ezelõtt tanúsított bátorságukért - jelentette ki a kamarai elnök. Elmondta: a DUIHK egyes tagvállalatai - köztük a Siemens, a Mercedes és az Audi - nem csupán a budapesti rendezvényhez járultak hozzá, hanem lehetõvé tették, hogy más városokban is kihelyezzenek közterületen vagy a saját gyárépületeken plakátokat. Ezek a legékesebb bizonyítékai annak is, hogy ma milyen szorosan kötõdnek ezek a vállalatok Magyarországhoz - jelentette ki Dale A. Martin, egyben meggyõzõdését fejezte ki, hogy a magyarok és a németek közötti rokonszenv a jövõben is fennmarad.

A Budapesten és a többi városban szervezett plakátkampány alapmotívuma az egyik legelsõ fénykép, amelyen 1989. szeptember 11-én Sopronnál keletnémet állampolgárok átlépik a határt. A fénykép - és a többi plakát sarkában - jól látható a kommunista rendszer ellen küzdõ NDK-s polgárok hármas követelése: Egység, szabadság, demokrácia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!