2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hosszabbra nyúlik a parlagfûszezonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-14 11:51:03
A vártnál tovább tart majd a parlagfû pollenszórásának tetõzése. Az ország keleti részén - ahol a múlt héten kevesebb csapadék hullott és melegebb volt az idõ - jelentõsen emelkedett a pollenkoncentráció, Nyíregyháza környékén extrém magas értéket mértek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint Nyíregyháza környékén naponta átlagosan több mint ezer pollenszemet mértek légköbméterenként, ezért a Parlagfûpollen-riasztási Rendszer (PPRR) indulása óta elõször kellett a legmagasabb, VI. fokozatú riasztást kiadni a térségre. Ezzel egybefüggõen keleten egészen a Miskolc-Szolnok-Kecskemét vonalig, illetve délen Kecskemét-Makó vonaláig V. fokozatú (fekete) riasztás kiadására volt szükség.

A közlés szerint az ország többi részén - a megelõzõ hetihez hasonlóan - továbbra is IV. fokozatú (bordó jelzésû) riasztás van érvényben. Magyarország nyugati részén, illetve az Északi-középhegység nyugati vonulatai mentén, valamint a pécsi mérõállomás környékén valamivel jobb a helyzet.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet felhívja rá a figyelmet, hogy ilyen extrém pollenterhelés mellett még azoknak is lehetnek tüneteik, akik eddig nem voltak érzékenyek a parlagfûre. Fokozottan ajánlatos ilyenkor elkerülni a mezõgazdasági területeket, dûlõutakat. Az ilyen mértékû koncentráció azt is jelenti, hogy a szél képes egész pollenfelhõket a városok felé sodorni.

Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az allergiások ilyenkor lehetõség szerint csak a reggeli órákban szellõztessenek. Továbbra is ajánlják a gyakori hajmosást, a megszokottnál gyakoribb porszívózást, az ágynemûhuzat cseréjét. Figyelni kell a gyermekekre, ismereteink szerint ugyanis az extrém magas parlagfûpollen-koncentrációra õk érzékenyebbek. A csúcsszezonban az allergiásoknak akár légzésvédõ maszk viselése is indokolt lehet.

A következõ napokban az esõsre, hûvösebbre forduló idõjárás miatt a pollenkoncentráció csökkenésére, ezzel együtt pedig a tünetek enyhülésére lehet számítani. Azonban ez továbbra is inkább a Tiszától nyugatra esõ országrészeket érinti, a Tiszántúlon csak lassabb javulás várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!