2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ukrajna: a Gazprom ellehetetlenítette a gázszállítást MagyarországrólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-15 07:50:45
Az ukrán gázszállító monopolcég, az Ukrtranszgaz vezetõje szerint a Gazprom annyira megemelte a fölgáz árát Magyarországnak, hogy ettõl Ukrajnának már nem éri meg Magyarországról importálnia a gázt.

Ihor Prokopiv szerdai kijelentését számos orosz és ukrán hírportál idézte.

Prokopiv azt mondta: szerdán Magyarország felõl igen kevés földgáz érkezett. Ezt az oroszok jól kitalálták, mesterséges helyzetet teremtettek az árral a magyar gázpiacon. Az energiahordozó ára ezer köbméterenként mintegy 400 dollár. Ez számunkra túl magas ár.

Az ukrán illetékes szerint a Gazprom szállítási felárat számol fel, amelyet számos módon elérhet. A Szevodnya címû ukrán napilap szerint az orosz vállalat export felárat szabott ki a Magyarországon keresztüli gázszállításra. Ez a reverz irányú szállítást, azaz a földgáz Ukrajnába való visszaszivattyúzását megdrágítja.

Ihor Prokopiv azt mondta, az Ukrajnának szánt szlovák földgáz ára ezer köbméterenként 320-330 dollár.
Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át. Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz juthat el Ukrajnába.

Ukrajna harmadik hónapja nem tudja maximális szintre emelni a gázimportot Magyarországról - közölte egyebek között a biz.liga.net. A napi átlagos gázexport 3-5 millió köbméter volt Magyarországról az ukrán hírportál szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!