2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
KSH: augusztusban 0,2 százalékos volt az inflációForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-15 08:12:21
Augusztusban 0,2 százalékos volt az infláció éves összehasonlításban, miután júliusban 0,1 százalékkal nõttek az árak az egy évvel korábbihoz képest.

Az elõzõ hónaphoz, júliushoz mérten 0,2 százalékkal csökkentek az árak.

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzõk 0,2-0,3 százalékos éves szintû inflációt vártak augusztusra.

Az egy évvel korábbiakhoz képest a háztartási energia 12,0, a ruházkodási cikkek 0,3, a tartós fogyasztási cikkek 0,2, üzemanyagok 1,4, valamint az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal csökkent, míg a dohányáruk 16,9, a szolgáltatások pedig 2,7 százalékkal drágultak.

Az adatokat ismertetve Mináry Borbála, a KSH osztályvezetõje kiemelte: a szolgáltatás fõcsoport áremelkedése és az élelmiszerárak a tavalyinál kisebb mértékû árcsökkenése határozta meg az augusztusi inflációs adatot.

Hozzátette: a szolgáltatások árának növekedése a bázishatás következménye, mivel kiesett a tavaly év közepi rezsicsökkentés (víz, csatorna és szemétszállítás díjcsökkentésének) hatása.

A szezonálisan kiigazított havi maginfláció 0,2 százalékos volt augusztusban, míg az elõzõ év azonos idõszakához mérten 2,5 százalékot mutatott, a júliusban mért 2,6 százalék után.

A nyugdíjas fogyasztói kosárba sorolt termékek ára az elõzõ hónaphoz és tavaly augusztushoz képest is 0,2 százalékkal csökkent.

Egy év alatt az élelmiszerárak 0,1 százalékos csökkenésén belül a cukor ára 17,6 százalékkal, a liszté 13 százalékkal, az étolajé 12,5 százalékkal esett, az idényáras élelmiszerek 6,7 százalékkal kerültek kevesebbe, a péksütemények ára 3,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly augusztusban. Drágult viszont a tej és a sajt egyaránt 6,5 százalékkal, a vaj 6,4, a sertéshús 1,8 százalékkal.

Júliushoz hasonlóan a háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal. Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfûtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly augusztushoz viszonyítva. A jármûüzemanyagok ára 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül augusztusban 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, mint júliusban.

A szeszes italok ára 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül a bor 7,5 százalékkal lett olcsóbb, a dohányáruk ára viszont 16,9 százalékkal nõtt.

A szolgáltatások 2,7 százalékos drágulásán belül a víz és a csatorna díja átlagosan 1,6, illetve 1,4, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent, az egyéb távolsági utazások tarifái viszont 8,4 százalékkal emelkedtek, csakúgy, mint a taxi díjszabás. A háztartási szolgáltatások, javítás takarítás 4,2 százalékkal drágultak, a telefon, internet 2,3, a postai szolgáltatások 5,6 százalékkal kerültek többe, mint tavaly augusztusban.

A ruházkodási cikkekért 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly augusztushoz viszonyítva.

Az elõzõ hónaphoz képest az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ami elsõsorban az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 6,8 százalékos árcsökkenésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az elõzõ hónaphoz képest nem változott. Nõtt a sajt ára 1,4 százalékkal és a tej is drágult 1,2 százalékkal.

A legnagyobb mértékben, 0,5 százalékkal a szolgáltatások drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 1,7 százalékkal kellett többet fizetni augusztusban júliushoz képest.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni augusztusban, mint az elõzõ hónapban.

A tartós fogyasztási cikkek ára kis mértékben, 0,1 százalékkal csökkent augusztusban az elõzõ hónaphoz képest.

Az EU 28 tagországában 2014. júliusban a fogyasztói árak (a harmonizált elõzetes adatok szerint) átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. júliusban. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak (1,1 és 0,8 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás Ausztriában (1,7 százalék), valamint Romániában (1,5 százalék) volt júliusban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!