2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
NGM: az Apollo beruházása Magyarország befektetõbarát politikájának újabb sikereForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-15 08:56:36
Az Apollo Tyres Gyöngyöshalászon megvalósuló fejlesztése Magyarország aktív befektetõbarát politikájának legújabb sikere - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottság döntését, amellyel jóváhagyta az Apollo Tyres (Magyarország) Ltd. számára a gumiabroncsgyár felépítéséhez nyújtandó 95,7 millió eurós (mintegy 29 milliárd forint) - regionális beruházási támogatást.

Az NGM közleménye hangsúlyozta: az indiai multicég több vetélytárs közül választotta Magyarországot, amikor legújabb közép-kelet európai gumiabroncsgyárának helyszínérõl döntött. Az összesen 140 milliárd forintból megvalósuló gyárban a tervek szerint naponta 16 ezer személyautó- és 3 ezer haszongépjármû-abroncsot gyártanak majd - közölték.

A kormány elkötelezett a hátrányos helyzetû térségek felzárkóztatásában, ezért 48,2 millió euró közvetlen támogatással, 2,8 millió euró foglalkoztatási támogatással és 44,7 millió euró adókedvezménnyel segíti a magas munkanélküliséggel küzdõ településen megvalósuló beruházást - áll a közleményben.

Az uniós végrehajtó intézmény hétfõi közleményében megállapította, a támogatás megfelel az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak. A brüsszeli bizottság úgy találta, hogy a Magyarország által folyósítandó támogatás kedvez a regionális fejlõdésnek, esetleges versenytorzító hatásai pedig korlátozottak maradnak.

Az Apollo Magyarország beruházási projektje a tervek szerint 975 új munkahelyet teremt Gyöngyöshalászon. Ezzel jelentõsen fellendíti a régió fejlõdését anélkül, hogy az egységes piac indokolatlan torzulásához vezetne - ismertette a közlemény az Európai Bizottság versenypolitikáért felelõs alelnöke, Joaquín Almunia álláspontját. Magyarország júniusban jelentette be a beruházás támogatásának szándékát.

A gyár az észak-magyarországi Gyöngyöshalászon fog megépülni. Ez a térség a magas munkanélküliség, illetve az uniós átlagtól jócskán elmaradó GDP miatt az EU-elõírások értelmében regionális támogatásra jogosult. Az állami támogatást a meglévõ támogatási programok keretében nyújtják, ám a meglehetõsen nagy összegre és a verseny torzulásának ebbõl fakadó fokozott kockázatára tekintettel be kellett jelenteni a brüsszeli bizottságnak, hogy az elvégezhesse az egyedi értékelést és jóváhagyást.

Az uniós testület megállapította, hogy az Apollo Magyarország anyavállalata, az Apollo Tyres Ltd. piaci részesedése a személygépkocsikhoz, könnyû tehergépkocsikhoz, tehergépkocsikhoz és autóbuszokhoz használt gumiabroncsok tekintetében a beruházást követõen sem fogja elérni a 25 százalékot az Európai Gazdasági Térségben (EGT). Emellett a beruházással létrehozott termelési kapacitás a piac 5 százaléka alatt marad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!