2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Már alig van hely az európai gáztárolókbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-15 10:37:39
A tárolókapacitással rendelkezõ 15 európai ország közül csupán háromban, Bulgáriában, Lettországban és Magyarországon nem éri el a töltöttségi szint a 80 százalékot - írja a Napi Gazdaság a Gas Infrastructure Europe folyamatosan frissülõ adataira hivatkozva.

Magyarországon a létesítmények csaknem 56 százalékig vannak feltöltve, ami 3,4 milliárd köbméter fûtõanyagot jelent. Ebbõl 1,5 milliárd köbméter a szõregi tárolóban található, amelybõl 915 millió köbméter stratégiai készletnek számít. A töltöttség másik felét az E.ON-tól megvásárolt tárolókban lévõ gáz teszi ki. Ezek az egységek jelenleg 39,9 százalékos töltöttségen állnak, ám a betárolás jelenleg is meglehetõsen intenzíven zajlik - olvasható a keddi cikkben.

Az európai országok közül Magyarország rendelkezik a negyedik legnagyobb gáztároló kapacitással, csupán a német, az olasz és a francia létesítményekben fér el több fûtõanyag. Franciaországban 87, Németországban 90, Olaszországban pedig 92 százalékon áll a töltöttség, ami összességében több mint 45 milliárd köbméter földgáztartalékot jelent.

A régióban Ausztria rendelkezik a legnagyobb kapacitással: jelenleg 4,4 milliárd köbméter gáz van föld alatti létesítményeiben, ami 93,2 százalékos töltöttségnek felel meg. Csehországban a felhalmozott tartalék 3,2 milliárd köbmétert tesz ki, ami a teljes kapacitás 97,3 százaléka. A térségben kétmilliárd köbméternél nagyobb befogadóképességû tárolói vannak Lengyelországnak és Szlovákiának is; elõbbinél 93, utóbbinál pedig 97,6 százalékos a töltöttség. Az unió tagállamainak egészében a tárolók már most 88,32 százalékban feltöltöttek - ez 73 milliárd köbméter gázt jelent - írta a Napi Gazdaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!