2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Vucic a Budapest-Belgrád-vasútvonalról is tárgyalt KínábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-17 18:38:52
Címkék: Bihari hírek
A Budapest-Belgrád-vasútvonal kiépítésérõl is egyeztetnek decemberben azon a belgrádi találkozón, amelyen tizenhat közép- és kelet-európai állam kormányfõje vesz majd részt, és amelyet Szerbia és Kína közösen szervez meg. Aleksandar Vucic szerb és a Li Ko-csiang kínai miniszterelnök errõl is tárgyalt tiencsini találkozóján, amelyrõl nagy terjedelemben tudósított a belgrádi sajtó szerdán.

Tavaly novemberben a kínai, a magyar és a szerb miniszterelnök abban állapodott meg, hogy kínai hitel segítségével újítják fel a magyar és a szerb fõváros közötti vasútvonalat. A megegyezés szerint kétvágányú pálya épül, amelyen a vonatok a 350 kilométeres távolságot mintegy három és fél óra alatt tehetik majd meg. E beruházás néhány részletérõl tárgyalt most a szerb és a kínai fél.

Aleksandar Vucic és Li Ko-csiang a tiencsini Gazdasági Világfórum megnyitása elõtt arról a hitelrõl is egyeztetett, amelyet Kína ad a nyugat-balkáni országnak a maga 180 kilométeres vasúti szakaszának finanszírozására. A kivitelezõ cégekkel a pénzügyek mellett a szerb politikus a határidõkrõl is beszélt.

Sürgõs projektként kezeljük a vasútvonalat, nem várhatunk tíz évet a megvalósításával. Legfeljebb három évet tudunk várni az átadásra. Kínai partnereinket meggyõztük arról, hogy ezen a határidõn belül készüljön el a gyors, óránként 300 kilométeres sebességû vonal. A másik problémát az állami garanciák jelentik. Keressük a megoldást. (Majd) kiderül, hogy ez a megoldás magánvállalati és közvállalati partnerség, koncesszió vagy valami más lesz-e - ismertette a részleteket Vucic. Hozzátette: a kínai fél is tisztában van a szerb államadósság mértékével - amely a GDP 64,3 százalékát teszi ki -, így olyan megoldásokat keresnek, amelyek azt nem terhelik tovább.

Vucic a szerbiai közszolgálati televíziónak adott helyszíni nyilatkozatában kiemelte: a projektnek hatalmas stratégiai jelentõsége van Szerbia számára. Felidézte, hogy a kínai és a görög miniszterelnök a közelmúltban a Budapest-Belgrád-vasútvonal jövõjérõl is tárgyalt, és abban állapodott meg, hogy Belgrádot Budapest után a görögországi kikötõkkel is összekötik. Hosszú távon ez nagyon gyümölcsözõ lehet Szerbia számára - hangsúlyozta Vucic.

Korábban a magyar kormány is megfogalmazta ennek jelentõségét, a teherforgalom ugyanis jelentõsen bõvülhetne azzal, hogy a kínaiak ezen a vonalon juttatnák Nyugat-Európába a görögországi kikötõkbe érkezõ kínai árut.

A szerb miniszterelnök ezen túlmenõen kedden több nagy kínai céggel is tárgyalt a lehetséges szerbiai befektetésekrõl. Egyebek mellett szó esett arról a privatizációra váró több mint ötszáz cégrõl, amelyet a szerb állam eladásra kínált. Vucic kiemelte: közülük néhányat várhatóan kínai befektetõk vásárolnak meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!