2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Magyarország tovább bõvítené az exportot OroszországbaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-17 18:45:56
Tovább bõvítené a kormány az exportot Oroszországba. Az olyan termékek kivitelét növelnék, amelyre nem vonatkozik az ukrán válság miatt bevezetett embargó – errõl tárgyalt a földmûvelésügyi miniszter Moszkvában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatot dolgoz ki a kormány számára az exportlehetõségek megtartása érdekében. A fuvarozók és a kereskedõk azonban a szállítás drágulásától, és az orosz piacok elvesztésétõl tartanak.

Hiába az oroszországi importtilalom, Nagykállóban teljes kapacitással üzemel a hûtõház, ahol 12 ezer tonna gyümölcsöt tudnak tárolni. Bölcskei György azt mondta: fejlesztésbe kezdtek, négyszeresére bõvítik az üzemet, mert új piacok szerzésében reménykednek, és abban, hogy az embargó nem tart sokáig.

A magyar alma ízében vitatatlanul a legfinomabb. Ha szélesebb körben meg tudják kóstolni, akkor elég komoly mennyiséget be kell tudnunk vinni, és akkor lehet folytatása. Ezért várjuk nagy bizakodással a civakodás végét – magyarázta Bölcskei György termelõ.

Oroszország augusztus elején tiltotta meg többek között az Európai Unió agrártermékeinek bevitelét. Oda azóta tilos tejet, tejtermékeket, sajtokat; zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat szállítani. Mintegy 24 milliárd forintnyi magyar terméket érint a tilalom.

A fuvarozó cégek attól tartanak, hogy a kelet-ukrajnai események miatt új útvonalakat kell keresni, ez pedig növelheti a szállítás és az adminisztráció költségeit. A kereskedõk pedig attól félnek, hogy nehéz lesz visszajutni az orosz piacra.

Az egyik külpiacokkal foglalkozó cég vezetõje úgy vélte: ami most történik, nem piacvesztés, hanem a piacok átrendezõdése. Azokon a területeken lehet most üzletet kötni, ahonnan Oroszország pótolja az embargóval sújtott országok termékeit.

Azokon a piacokon, ahonnan esetleg Oroszországba még mindig lehet szállítani, kereslet jelenhet meg, amit a magyar cégek elégíthetnek ki, tehát Oroszország helyett más piacokat szerezhetnek – mutatott rá Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO Consulting külpiaci üzletágvezetõje.

Az elmúlt egy hónapban már harmadszor tárgyalt orosz kollegájával Fazekas Sándor. A földmûvelésügyi miniszter közölte: növelni kell a tilalom alá nem esõ termékek kivitelét Oroszországba, az embargós termékeknek viszont új piacok kellenek.

Exporttámogatást kell adni, hogy az unió piacáról, beleértve a magyar piacot is, a többletet elhelyezzük a világ más területein. Ott azért van egy szívóhatása annak, hogy Oroszország nem az uniótól vásárol, hanem más országoktól, tehát a felszabaduló mennyiség máshol elhelyezhetõ – tette egyértelmûvé Fazekas Sándor.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bejelentette: az orosz export megtartása érdekében javaslatot dolgoz ki a kormánynak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!