2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ilyen módszerrel még nem figyelték a föld mélyét MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-17 19:33:24
A cég egy 538 négyzetkilométernyi területen vizsgálódik majd a legmodernebb kutatási módszerrel. Évekig eltarthat, míg kiderül, érdemes-e belefognia a kitermelésbe. Ha igen, az ország sem jár rosszul.

Egy cég 3D szeizmikus méréseket végez Szolnok környékén 538 négyzetkilométernyi területen, várhatóan október és január között, hogy felmérje a térség geológiai és szénhidrogén-potenciálját. Az Abonytól Törökszentmiklósig, illetve Szászberektõl Rákóczifalváig terjedõ kutatásban alkalmazott 3D-s technológia a legmodernebb kutatási módszer, minden tartós környezeti káros hatás nélkül használható. A 3D szeizmikus méréseket egy magyar tulajdonú kft. végzi majd több magyar alvállalkozóval közösen. A cég a mérések alatt Szolnokon egy bázist tart fenn, ezzel a tervek szerint naponta mintegy 90 embernek ad munkát.

A 3D területi szeizmikus mérések elve a mesterségesen keltett, kis energiájú rezgéshullámok mélybõl, visszhangszerûen felszínre visszaverõdõ beérkezésein, azok érzékelõvel megvalósított mérésén alapszik, a módszer igazán most válik általánossá – magyarázta a keddi Ma reggelben Katona Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal fõosztályvezetõje. Ez a technológia nagymértékben átalakult az utóbbi 15 évben a számítástechnika és a vezeték nélküli közlés mûszaki megoldásainak gyors fejlõdése következtében. A mostani felméréshez Magyarországon eddig ilyen léptékben nem alkalmazott, vezeték nélküli érzékelõket használnak majd.

Bár Magyarország alaposan felmért országnak minõsül, hiszen több mint 8 ezer szénhidrogén-kutatófúrás mélyült, 6-7 ezer 2D-s mérésünk van, és 3D-s vizsgálati eredményekkel is rendelkezünk, tehát egy Algyõhöz fogható vagy egy zalai típusú hatalmas mezõre nagy valószínûséggel már nem bukkanunk, ám a technika fejlõdésével az egyre kisebb elõfordulások is megtalálhatók – hangoztatta a szakember a Ma reggelben. Évekig eltarthat egyébként, míg a most elkezdett vizsgálatok eredményt hoznak, és a cég eldönti, belefog-e a kitermelésbe. Ha igen, az ország sem jár rosszul, hiszen az ásványi nyersanyagok az állam tulajdonában vannak, a kitermelésük után a cég bányajáradékot és egyéb adókat fizet, magyar munkavállalót alkalmaz – hangoztatta a szakember.

Katona Gábor az M1 reggeli mûsorában beszámolt arról is, hogy a mérések szerint az országban kitermelhetõ kõolajból 20-22 millió, földgázból pedig 71 millió tonna áll még rendelkezésre. Ez a mennyiség 20-25 évre elég, de folyamatosan újabb lelõhelyekre is bukkanunk, amelyek pótolhatják a kiesõ készletet, arról nem is beszélve, hogy a Makói-árokban talált hatalmas mennyiségû gáz nem adható hozzá ehhez a mennyiséghez, mert még meg kell teremteni a biztonságos, gazdaságos, nyereséges kitermelésének lehetõségét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!