2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Árvíz: Több mint 569 kilométeren van készültségForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-17 20:02:15
A Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán összesen 234 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

Jelenleg összesen 569,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban - közölte az Országos Mûszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfõn az MTI-vel.

Az OMIT legfrissebb jelentése szerint 234,2 kilométeren (a Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán) a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendeltek el, 50,4 kilométeren, a Dráván és a Rábán másod-, 285 kilométeren (a Dunán, a Rábcán, a Zalán, a Sajón és a Marcalon) pedig elsõ fokú az árvízvédelmi készültség.

Belvíz miatt tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 40 szakaszon rendeltek el készültséget. A szerda reggeli adatok alapján 48 300 hektár (ebbõl 22 600 hektár vetés-szántó) van víz alatt. Kedden már csak az Alföld déli részén emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága.

Kedden nem volt jelentõs esõzés a Duna-Tisza vízrendszerén, és szerdán, valamint csütörtökön sem kell nagyobb mennyiségû csapadékra számítani ezen a területen. Pénteken csak a Felsõ-Dunán várható némi csapadék. Szombaton a Sajó-Hernád vízrendszerén lehet jelentõsebb, 10-15 milliméter csapadék, ezen kívül egy kevés esõ várható a Morva, a Vág-Garam-Ipoly, a Közép-Tiszavölgy és a Körösök vízgyûjtõin is.

A közlés szerint vasárnap a Balaton, a Mura és a Felsõ-Dráva térségében átlagosan öt, az Alsó-Dráván tizenöt milliméter körüli csapadékmennyiség várható. Ezen kívül vasárnap az ország keleti részén is több helyen várható némi csapadék: körülbelül öt-tíz milliméter a Tiszántúlon és a Zagyva-Tarna vízrendszerén. Hétfõre a csapadék mennyisége tovább csökken, csak Ausztria felsõ részén és a Zagyva-Tarna vízrendszerén lehet némi esõre számítani.

Közölték: az árvízi védekezésben az állami védmûveken összesen 609 vízügyi dolgozó vett részt. Huszonegy teherautó, valamint 133 személygépkocsi segítette a munkát, és 20 150 homokzsákot töltöttek meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!