2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
NAK: a sok esõ problémákat okoz az õszi munkákbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-17 20:23:18
A sok esõ problémákat okoz az õszi betakarítási, vetési és talaj-elõkészítési munkákban; a napokban lehullott csapadék mennyisége helyenként többszörösen meghaladta a sokéves átlagot, ami az ország minden tájegységében problémát jelent, de eloszlása nagy ingadozást mutat akár egy megyén belül is – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI érdeklõdésére hétfõn.

A NAK szakmai igazgatóságának összefoglalója szerint a szántóföldi növénytermesztésben az õszi vetésû növények többségének – õszi árpa, õszi búza, rozs, tritikálé – vetése még az elején tart. Az õszi káposztarepcét azonban az országban mintegy 40 százalékos arányban már elvetették. A sok csapadék jelentõs károkat okoz és okozhat a vetésekben, és sok helyen a belvíz is megjelent a táblákon – jelzik a szakemberek.

Az esõzések miatt le kellett állítani a talaj-elõkészítési munkákat, vagyis a magágy-készítést és az õszi mélyszántást. A kukorica, cukorrépa, szója betakarítása még az elején tart, a burgonya közel felét, a napraforgó több mint 10 százalékát betakarították. A nagy mennyiségû esõ és a belvizes területek nagy gondot okozhatnak a betakarításban is, mivel a felázott területeket munkagépekkel gyakorlatilag nem lehet megközelíteni – írták.

A napraforgó esetében a csapadék kedvez a különféle gombabetegségeknek, ami miatt szükség van a fokozott növényvédelemre. A burgonyánál a télállóság, eltarthatóság szempontjából rontja a minõséget a nagy mennyiségû esõ. A csapadék mennyisége kihatott a késõi érésû alma- és körtefajták fejlõdésére is, mivel felerõsödött a varasodás. A diónál és a mogyorónál szintén fennáll a fertõzés veszélye a szeszélyes idõ miatt, fõként az almamoly ellen kell védekezni. A szõlõnél a csapadékos idõ miatt erõs lisztharmat- és peronoszpóra-fertõzés tapasztalható, emellett a sérült szemeken megjelent a szürkerothadás is – olvasható az összefoglalójában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!