2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Európai Mobilitási Hét: elõtérben a környezetbarát közlekedésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-18 19:37:41
Akik a környezetbarát közlekedési módokat választják, sokat tesznek egy jobban mûködõ, fenntartható, egészséges városi környezetért, gyermekeik és önmaguk jövõjéért - mutatott rá a nemzeti fejlesztési miniszter kedden Budapesten az Európai Mobilitási Hét magyarországi nyitórendezvényén.

Seszták Miklós - a szeptember 16-22. között sorra kerülõ eseménysorozattal összefüggésben - arról beszélt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azért koordinálja az Európai Mobilitási Hét belföldi programjait, mivel hozzá kíván járulni a magyar emberek szemlélet formálásához, a közlekedési szokások környezetbarát átalakításához.

Emlékeztetett: fontos a fejlesztési tárca számára az is, hogy az önkormányzatok minél nagyobb számban vegyenek részt az eseménysorozat programjaiban, ezzel ösztönözve a fenntartható közlekedési intézkedések bevezetését a magyar településeken. Az Európai Mobilitási Hét rendezvényei arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy az év minden napján érdemes tenni a környezetbarát közlekedés térnyeréséért.

A személyautóval való közlekedés csökkentése mellett Seszták Miklós - egy angol felmérést idézve - azzal érvelt, hogy a kerékpárral közlekedõknek, a közösségi közlekedést használóknak, de még a gyalogosoknak is jobb volt a közérzetük, mint a személyautót használóknak.

A miniszter közölte: a környezetbarát közlekedési módok ösztönzése az elmúlt négy évben és a mostani kormányzati ciklusban is fontos cél. Ezért kívánja azokat a területeket fejleszteni a kormány, amelyek ezt a célkitûzést szolgálják. Példaként említette, hogy megszületett a közösségi közlekedés új szabályozási keretrendszere; megkezdõdött a közösségi közlekedési szolgáltatók szervezeti átalakítása; ismertté váltak a MÁV Csoport modernizációs tervei; emellett megkezdõdött a Volán-társaságok hét regionális társaságba történõ integrációja is. A korszerûsítési programok eredményeként javul a társaságok mûködõképessége, továbbá emelkedik a szolgáltatások színvonala is.

Tarlós István, Budapest fõpolgármestere többek között arról beszélt - II. János Pál pápát idézve -, hogy a nemzet csak akkor reménykedhet a jobb jövõben, ha polgárai képesek közös erõfeszítéssel felelõsséget vállalni a közjóért. Példaként hozta, hogy az Európai Mobilitási Hét egy autómentes nap franciaországi megszervezésébõl növekedett a mostani, európai kontinenst átfogó eseménysorozattá. A magyar fõvárosban 2002 óta szervezik meg a rendezvénysorozatot.

A fõpolgármester hangsúlyozta: "nem az autósokkal kell kitolni", hanem megfelelõ alternatívákat kell bemutatni, hogy az emberek letéve autóikat kedvet kapjanak a környezetbarát, alternatív közlekedési formák igénybevételéhez, gyakorlásához. Példaként hozta, hogy a fõvárosban már több, mint félezer autóbuszt cseréltek ki korszerû alacsonypadlós, alacsony környezeti terhelésû, korszerû jármûre. Továbbá megkezdte mûködését 76 gyûjtõállomással és 1100 kerékpárral a Mol-Bubi-rendszer.

A két vezérszónokot követõk - Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ (MNV) Zrt. vezérigazgatója - szintén a környezetkímélõ, alternatív közlekedés elõnyeirõl beszélt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!