2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
December 31-ig biztosan a NAK véleményez földügyekbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-18 20:12:48
Eddig 98 százalékban támogatásra kerültek a kamara által véleményezett földadásvételi-szerzõdések.

Május 1-jétõl ideiglenesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi szervei látják el a helyi földbizottsági feladatokat. A NAK megyei elnöksége véleményezi a termõföldek adásvételérõl szóló szerzõdéseket. A Kamara által kialakított eljárásrend szerint a megyei elnökség a döntést megelõzõen kikéri az adott Települési Agrárgazdasági Bizottság (TAB) vezetõségének ajánlását. Megyénkben két kivétellel – Újszentmargita és Darvas – minden településen megalakultak ezek a bizottságok a kamarai tagokból, 3-15 fõvel, elnökséggel, elnökkel – tájékoztatott Szabó Sándor, a NAK megyei vezetõje.

- Jól mûködik a gyakorlat, sok munkát ad ugyan, de az új földtörvény szellemét szolgálja, miszerint a helyben lakó és gazdálkodó elõnyben van földvásárláskor – folytatta kérdésünkre. Mint közölte, a területi bizottságok minden héten üléseznek ezzel segítve a megyei elnökség munkáját.
Hosszú átfutás

Egy-egy szerzõdés útja hosszadalmas. Az adásvételi szerzõdés megkötését követõen 8 napon belül az illetékes jegyzõ a jognyilatkozatokról iratjegyzéket készít, és azt megküldi az eladó, illetve a megyei földhivatal részére. A megyei földhivatal vizsgálja a beérkezett dokumentumokat, majd haladéktalanul megkeresi a helyi földbizottságot, jelen esetben a NAK illetékes területi szervét (megyei elnökséget). Ezt követõen a megyei elnök megküldi a TAB elnökének a kapcsolódó dokumentumokat, mely alapján a TAB összeállítja javaslatát, amit a NAK megyei igazgatóságának munkavállalója továbbít a megyei elnökség részére. Utóbbi nyílt ülés tartásával kialakítja az állásfoglalását, a bizottsága javaslatát figyelembe véve. Az állásfoglalást továbbítja a földhivatal és az érintett település jegyzõje felé. A földhivatalhoz visszaérkezett döntés még megfellebbezhetõ. Ilyenre egy esetben került sor május óta – mondta Szabó Sándor. Azt is megtudtuk, hogy külföldi vevõ nem jelentkezett tavasz óta megyei föld megvásárlására.
Csak mûvelés alatt

A bizottságok csak mezõgazdasági mûvelés alatt álló területrõl tehetnek javaslatot. Szabó Sándor elmondta, amíg a földtörvény a brüsszeli Európa Bizottság elõtt van – vizsgálják, hogy megfelel-e az uniós törvénykezésnek -, addig bizonyosan nem állnak fel a földbizottságok; december 31-ig bizonyosan a NAK dönt termõföld adás-vétel ügyében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!