2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Trükközött a gabonával, kétszázmilliós vagyont koboznak el tõleForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-19 14:21:19
A Debreceni Ítélõtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa a különösen nagy értékre, folytatólagosan, üzletszerûen elkövetett sikkasztás bûntette miatt Cs. Gyula ellen indult büntetõügyben megváltoztatta az elsõfokú bíróság ítéletét és a vádlott vonatkozásában 211.123.730.- forint vagyonelkobzást rendelt el. Egyebekben az elsõfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Az elsõ fokon eljárt Debreceni Törvényszék megismételt eljárásban, 2014 januárjában Cs. Gyula vádlottat folytatólagosan elkövetett csalás bûntette, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége és sikkasztás bûntette miatt, mint különös visszaesõt 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektõl eltiltásra ítélte. A bíróság megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy fizessen a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére 5.377.605.- forint tõkét, illetve annak kamatát 2008. szeptember 4-tõl kezdõdõen. Az ítélet ellen a vádlott és védõje a sikkasztás tekintetében felmentésért, egyebekben enyhítésért fellebbezett. Az ügyész a bûncselekmény útján szerzett vagyon elkobzását indítványozta..

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2008 áprilisában Cs. Gyula vádlott megvásárolt egy kft-t, amely a korábbi ügyvezetõ által kötött szerzõdések alapján 4 raktárépületet bérelt (Debrecenben, Apafán és Hajdúböszörményben) és azokat a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rendelkezésére bocsátotta intervenciós gabona tárolására. A kft megvásárlásakor Cs. Gyula a tárolt gabonát is átvette. A tulajdonosváltást követõen a vádlott az MVH-t az egyik debreceni raktárra vonatkozóan tévedésben tartva készletjelentéseket küldött annak ellenére, hogy a raktár bérleti jogviszony még 2007 novemberében megszûnt. A készletjelentések alapján az MVH rendelkezési állási díjat állapított meg, teljesítési igazolásokat állított ki, melyek alapján a vádlott számlákat állított ki. Az MVH 2008 szeptemberében 2.416.842.- forintot utalt Cs. Gyula vádlottnak. Hasonlóan járt el a vádlott egy másik debreceni, az apafai raktárral kapcsolatban is. Cs. Gyula vádlott az MVH-t tévedésben tartva, illetve tévedésbe ejtve a 3 raktárra vonatkozó valótlan intervenciós raktározási szerzõdés hiányában kiállított számlái alapján, 5.377.605.- forintot utalt át a vádlott cégének folyószámlájára.

Még 2008 januárjában egy kft az apafai raktárban tárolt intervenciós gabonáért 211.134.730.- forintot fizetett. A kft azonban a kukoricát a raktárból nem szállította el. Cs. Gyula vádlott 2008 májusában a már eladott gabonát értékesítette egy másik, saját vezetése alatt álló cégnek és el is szállította az árut. Így a másik kft tulajdonát képezõ kukoricával a sajátjaként rendelkezett rendszeres haszonszerzésre törekedve.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!