2024. április 24. Szerda, György.
 
Fazekas: az orosz embargó miatt más piacokat keresnek a magyar almánakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-19 15:02:12
Vannak biztató jelek arra, hogy az idei rekordmennyiségû magyar alma az orosz helyett harmadik piacokon eladható lesz. A felvásárlás megkezdõdött, Szerbia felé már megindult az almaexport – mondta a földmûvelésügyi miniszter szerdai etyeki sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor közölte: az elmúlt évek valamennyi értékesítési válságát megoldották. Példaként említette a libamájat, a dinnyét és a disznóhúst.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a magyar almát a vásárlók is elõtérbe helyezzék, és azt vegyék az import banán és narancs helyett. A termelõket arra bíztatta, hogy keressék meg a régi, bevált értékesítési csatornákat, és vigyék az almát a lakótelepekre, ahol közvetlenül a lakosságnak értékesíthetik. Hozzátette: a gyengébb léalma pálinkának is kiváló.
A miniszter hangsúlyozta: az ukrán-orosz válság miatti orosz embargó és szankciós politika nem vezethet eredményre.

Mielõbb rendezni kell a helyzetet, amely eddig 80 millió eurós kárt hozott a magyar mezõgazdaságnak és másodlagos hatásokkal is járhat, mert más országok eladatlan termékei Magyarország piacaira kerülhetnek – mondta.

Megjegyezte: az uniós országok miniszterei közül elsõként tárgyalt orosz kollégájával. Szerinte ez is erõsíti azt a reményt, hogy enyhülõ embargó jöhet.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy idén 20-30 százalékkal több alma termett, mintegy 750-800 ezer tonnát szednek le országszerte. Jelezte, hogy amennyiben átlagosan naponta fél almával többet fogyasztana minden magyar, nem lenne almafelesleg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!