2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fazekas: Nem hagyjuk magukra az almásokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-21 08:13:28
Címkék: Bihari hírek, alma
A termelõknek is arra kell törekedniük, a lehetõ legtöbb alma fogyjon most a magyar piacon, mert így az import is nehezebben talál majd magának helyet - hangsúlyozta az agrártárca vezetõje a 180 percben.

Úgy tûnik, az esõ nagyja már a földeken van, a csapadékos idõ enyhülni látszik, az idõjárás azonban az elmúlt napokban komoly próbára tette a földeken dolgozókat, a szüretelõket, betakarítókat – mondta a 180 percben az agrárminiszter. A károkról, persze, még korai beszélni, hiszen azokat csak az árhullám levonultával, a víz elvezetésével lehet majd felmérni, de a termelõk, ha valóban kár érte õket, az agrárkár-enyhítési törvény alapján természetesen számíthatnak kárpótlásra – tette hozzá Fazekas Sándor. Ugyanakkor, folytatta a tárcavezetõ, az ország bizonyos részein, fõleg keleten, még jól is jöhet a mostani csapadék az év késõbbi részében. A betakarításhoz egyébként még van idõ, az idõjárás javulhat, így a munka rendben folytatódhat - hangoztatta.

Nem várunk az EU-ra

Bár a szabolcsi almatermés szakértõk szerint idén jó és bõséges, becslések szerint másfélszerese a megszokottnak, a piacra több tényezõ is kedvezõtlenül hat: az orosz embargó korlátoz, az EU-kivitel áll, és Európában is több alma termett - emlékeztetett a tárcavezetõ. A termelõket természetesen a kormány nem hagyja magára: hamarosan indul egy almát népszerûsítõ akció, és elkészül egy kormányrendelet is a gazdák támogatásáról. Fazekas emellett utalt rá, szeptemberben megjelent már egy uniós rendelet, amelyre nagyon komoly igény mutatkozott Európában, így a jelentkezések, köszönhetõen elsõsorban a lengyeleknek, gyakorlatilag 5 nap alatt le is zárultak. A tárcavezetõ arra számít, hogy ma, kedden egy újabb uniós rendelet jelenik meg, hozzátette azonban: nem várunk az EU-ra, saját megoldásokat keresünk, ezért például mindenkinek azt javasolja, vegyenek most kedvezõ áron többet a jó minõségû magyar almából, a termelõk pedig tegyenek meg mindent, hogy a gyümölcs közvetlenül juthasson el a fogyasztóhoz.

Az uniós alapra egyébként az MVH-nál kell a gazdáknak bejelentkezniük, jelezniük, milyen kár érte õket, és, hogy az alma ingyenes szétosztására, félárú kivonására vagy be nem takarítására kérnek-e támogatás, bár - tette hozzá a miniszter -, az agrártárca utóbbit semmiképp nem tartja jó megoldásnak. A 7-8 ezer magyar termelõ közül egyébként csak 226 élt az uniós támogatás lehetõségével, ami 3 milliárdos igényt jelent, a gazdák inkább további értékesítési lehetõség után kutatnak, ahogyan a kormány is keresi a megoldást, és nem vár Brüsszelre. Hamarosan megjelenik a magyar rendelet is, amelyben a szaktárca mintegy 3 milliárd forinttal segítené elsõsorban a feldolgozott gyümölcs és az étkezési alma tárolását - hangoztatta. Hogy a lehetõség pontosan mikor nyílik meg, egyelõre nem tudta megmondani a szaktárca vezetõje, de hozzátette: a termelõknek most arra kell törekedniük, a lehetõ legtöbb alma fogyjon a magyar piacon, így ugyanis az import is nehezebben talál magának helyet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!