2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Májusban indul a Román csarnok rekonstrukciójaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-21 08:42:57
A Liget Budapest projekt keretében jövõre megkezdõdik többek között a Szépmûvészeti Múzeum Román csarnokának rekonstrukciója, az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (OMRRK) felépítése, és folytatódnak a Városliget park rendezési munkálatai; a 2015-ös munkálatok várható összköltsége 15-20 milliárd forint lesz.

Baán László, a projekt miniszteri biztosa, a Szépmûvészeti Múzeum fõigazgatója a miLigetünk kreatív ötletpályázat hétfõi sajtótájékoztatóján elmondta: a Városliget megújítása során folyamatosan figyelembe veszik a park használóinak javaslatait, most például középiskolások tervezhették meg a liget 53 padjának festését.

Mint hangsúlyozta, a miLigetünk pályázat csak az elsõ eleme volt annak a civil együttmûködési programnak, melynek során a Városliget Zrt. már több mint 100 civil szervezetet keresett meg azzal a felkéréssel, hogy mondják el véleményüket, igényeiket a liget átalakításával kapcsolatban, és továbbra is várják minden érintett észrevételeit.

Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a 2014. végi tájépítészeti pályázat gyõztese tervezheti majd meg, milyen park létesülhet a Városligetben megépítendõ új múzeumépületek mellett. Addig is számos olyan kisebb felújítást végeztek, végeznek azonban el, amelyek eredményeit a késõbbi beruházás részei lehetnek.

A liget padjai mellett kijavítják és bõvítik például a szemetes állományt, elvégezték a Városligeti-tó partvédelmét, felújították a napozóstéget, és két-három vízforgatót helyeznek el, amelyek a tó hidrobiológiai állapotán javítanak - közölte. Baán László emlékeztetett: a Liget Budapest projekt keretében 2018-ra öt új múzeumépület létesül a Városligetben, ezek építészetei tervpályázatainak eredményhirdetése decemberben várható.

Az egyetlen kivétel az Új Nemzeti Galéria épületének tervpályázata, melynek elsõ fordulója során nem érkezett be kiemelkedõ minõségû terv, ezért az õsszel új, kétfordulós pályázatot írnak ki, némileg más rendszerben, immár konkrét referenciákat is bekérve a pályázóktól - árulta el.

Baán László az MTI kérdésre válaszolva beszámolt a Román csarnok felújításáról is. 2015. február 15-én zárul a Szépmûvészeti nagyszabású holland barokk kiállítása, ekkortól két évig, a felújítások idejére az épület kapuja is bezárul a látogatók elõtt. Az 1945 óta romos Román csarnok rekonstrukciója május 1-jén kezdõdik, de a múzeumban több egyéb, nagyobb szabású felújítási munkát is elvégeznek.

A Szépmûvészeti gyûjteményének legbecsesebb darabjaival 2015 tavaszától két évig a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) találkozhat a közönség, ahogy az MNG ad otthont a Szépmûvészeti idõszaki tárlatainak, többek között egy nagy El Greco-kiállításnak is - számolt be a fõigazgató.

Baán László elmondása szerint a 13. kerületi önkormányzat egyhangúlag elfogadta a kerület új szabályozási tervét, ami lehetõvé teszi, hogy a Szabolcs utcai OMRKK kiviteli tervei az év végére elkészüljenek, 2015 végén pedig elindulhasson a beruházás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!