2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Norvég Alapok: adószámok felfüggesztését kezdeményeztékForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-21 09:22:43
A Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkezõ pénzek elosztását végzõ konzorcium mind a négy tagja esetében, beleértve a Kárpátok Alapítványt, kezdeményezte a Kehi az adószám felfüggesztését, mert a jogszabályokat megsértve nem adták át a kért adatokat.

A Kormányzati Ellenõrzési Hivatal felidézte: a Kárpátok Alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkezõ pénzek elosztását végzõ konzorcium tagja. Annak ellenére, hogy a konzorciumban részt vevõ alapítványok több milliárd forint közpénz elosztását végzik, a tevékenységükkel kapcsolatban számos kérdésben titkolóznak, és egyes adatokat a vizsgálat többszöri kérése ellenére sem bocsátottak rendelkezésre - olvasható az írásos válaszban.

A Kehi emlékeztetett arra is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is több alkalommal kimondta: mivel közpénzeket osztanak, közfeladatot ellátó szervnek minõsülnek, így a tevékenységükkel kapcsolatos adatok közérdekbõl nyilvánosak, vagyis azokat nem csak a Kehi, hanem bárki jogosult megismerni.

Ennek ellenére a mai napig nem árulták el például, hogy kik és milyen eljárásban döntenek a Norvég Civil Alap keretében Magyarországra érkezõ több milliárd forint elosztásáról. Nem árulták el azt sem, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek pályáztak, de nem kaptak támogatást, és azt sem tudni, hogy elutasításukra milyen szakmai vagy egyéb indokok alapján került sor - fogalmazott válaszában a Kehi.

Az ellenõrzési hivatal az adatokat a konzorcium tagjaitól három hónapon át tartó többszöri kérés ellenére sem kapta meg. Az ellenõrzés során kért többi adatot pedig sok esetben szelektálva, kitakarva, ellenõrzésre alkalmatlan módon bocsátották rendelkezésre - közölte a Kehi.

A négy konzorciumi tagot többször is figyelmeztették, hogy amennyiben együttmûködési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, és a kért adatokat a jogszabályokat sorozatosan megsértve továbbra sem bocsátják rendelkezésre, az adószám alkalmazásának felfüggesztése is kezdeményezhetõ - hangsúlyozta a Kehi.

Az ellenõrzöttek jogsértõ magatartásukon nem változtattak, ezért a Kehi jogszabályban biztosított lehetõségével élve, az adószámok felfüggesztése érdekében augusztus 29-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult - áll a válaszban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy Amennyiben a Kehi megkeresi az adóhatóságot, a NAV az adószám felfüggesztésének folyamatát elindítja, amely ellen az érintett jogorvoslattal élhet. A jogerõsen felfüggesztett adószámú adózók listája a NAV honlapján elérhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!