2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A napenergiára alapoznak a történelmi Abaúj két településénForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-21 09:48:56
A történelmi Abaúj két települése, a ma Szlovákiához tartozó Buzita és a határ innensõ részén fekvõ Hidasnémeti több mint 550 ezer eurót fordított napelemes rendszerek kiépítésére, az összeg túlnyomó részét uniós pályázaton nyerték - hangzott el Hidasnémetiben a projekt átadásán csütörtökön.

A pályázatot még 2011. októberében az Együtt az abaúji megújuló energiák termesztéséért és felhasználásáért szakmai egyesület, a buzitai és a hidasnémeti önkormányzat nyújtotta be - mondta Becse Csaba Hidasnémeti polgármestere. A kivitelezés két évvel ezelõtt kezdõdött és most fejezõdött be. A beruházás 85 százalékát uniós, 10 százalékát hazai forrás biztosította, az önkormányzatok öt százaléknyi önrészt tettek hozzá. Hidasnémetiben egy 70 kilowattos napelempark, Buzitán pedig egy 27 kilowattos napelemes rendszer épült ki.

Becse Csaba azt mondta: a település naperõmûve által termelt áramot az Émász hálózatába táplálják, az önkormányzat a kötelezõ átvételi rendszer keretében köt szerzõdést a Mavir Zrt.-vel a kiserõmû által termelt energia átvételérõl. Közölte azt is: az önkormányzat azt a pénzt, amelyet a napkollektorok által termelt áramért kap, a közintézmények és a közvilágítás költségeinek fedezésére fordítja.

A napelemes rendszer évente mintegy 76 ezer kilowattóra áramot termelhet, ez mintegy 3 millió forint árbevételt hozhat a hidasnémeti önkormányzatnak.

A rendezvényen Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelõs államtitkára azt mondta: annak a településnek van jövõje, amelyik elõre gondolkodik, Hidasnémeti és Buzita ilyen. Hangsúlyozta: a következõ uniós fejlesztési ciklusban napelemes, napcellás projektekre majdnem 130 milliárd forintra lehet pályázni, ezek a pályázatok a közintézmények és önkormányzatok, illetve a lakosság számára elérhetõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!