2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Vitaminbombák õszreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-21 10:13:11
A zöldségek és gyümölcsök segítségével megelõzhetõek a betegségek. Lássuk milyen vitaminokhoz jutunk hozzá általuk.

Az õsz beköszöntével gombamód szaporodnak a kisebb-nagyobb megfázások, amelyeket kellõ odafigyeléssel, valamint tudatos táplálkozással könnyedén megelõzhetünk. Néhány olyan gyümölcsöt, valamint zöldséget mutatunk be, amelyek igazi vitaminbombák, fogyasztásukkal feltölthetjük szervezetünket.
Alma

Az egyik legkönnyebben elérhetõ gyümölcs, amely dúskál a vitaminokban, valamint ásványi anyagokban. Ezt a gyümölcsöt a héjával együtt érdemes enni, mely így nagy mennyiségû C-vitamin-forrás. Gyakori almafogyasztással az emésztést is megkönnyíthetjük.
Birsalma

A birsalma P-vitaminban gazdag, amely azért is fontos, mert gátolja az öregedési folyamatokat. Emellett A-, B1-, B2-, B3-, C-, illetve E-vitaminokat is tartalmaz. Érdemes továbbá megjegyezni a gyümölcsrõl, hogy bõrnyugtató hatása miatt kozmetikai célokra is felhasználják.
Kivi

Egy igazi C-vitamin-bombához van szerencsénk a kivi „személyében”. A magas vérnyomásban szenvedõknek is érdemes kivit fogyasztaniuk, hiszen bõvelkedik a lutein nevû antioxidánsban is, amelynek vérnyomáscsökkentõ hatását már orvosok igazolták.
Cékla

A-, B-, valamint C-vitaminjai mellett számos ásványi anyaga miatt is régóta az egyik, leginkább gyógyító hatásúnak vélt zöldség. Sokak szerint kiváló vérképzõ a cékla, emellett segít leküzdeni a náthát.
Póréhagyma

A póréhagyma fõként B6-, illetve C-vitamin-, valamint folsavtartalma okán került a listánkra. Fogyasztása során a köhögést enyhíthetjük, valamint a bélflóra megõrzésében is fõszerepet vállalhat ez a zöldség.
Sütõtök

A sütõtök elsõsorban a hazánkban is egyre elterjedtebbé váló halloween idején, a töklámpások készítésekor kerül a rivaldafénybe. Pedig a sütõtök C-vitamin-, illetve karotintartalma miatt a gyulladásos betegségek leküzdésében lehet a segítségünkre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!