2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Felgyorsulhat a magyar hadiipar újjáépítéseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-21 10:41:21
Az ágazatot az aktuális geopolitikai helyzet és a honvédelmi költségvetés várható növelése pörgetheti - írja a Napi Gazdaság.

A hazai munkaerõre alapozott, nagy hozzáadott értéket elõállító magyar hadiipar létrehozása évek óta kormányzati cél, az aktuális geopolitikai helyzet és a honvédelmi költségvetés várható növelése felgyorsíthatja a folyamatot. A honvédelmi költségvetés növelésének részleteirõl kormányzati szinten zajlik az egyeztetés, a büdzsére vonatkozó pontos prognózis megszületése után pedig egy tárcaközi munkacsoport dolgozhatja ki a hadiipar fejlesztésének irányait – közölte a Napi Gazdasággal a Honvédelmi Minisztérium (HM). Intenzív kooperáció kezdõdik a HM, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között, amelynek célja a hadiipar újjáépítésének felgyorsítása.

A magyar munkaerõre alapozott, nagy hazai hozzáadott értéket elõállító hadiipar létrehozása már évek óta szerepel a kormány céljai között. A HM által felügyelt, állami kézen lévõ négy hadiipari cég (HM Armcom Zrt., HM Arzenál Zrt., HM Currus Zrt. és HM EI Zrt.) két éve például létrehozta a Magyar Védelemgazdasági Klasztert, amelyhez elõbb az állam többségi tulajdonában lévõ Rába Holding Nyrt., késõbb pedig más magyar cégek is csatlakoztak. A tagok közösen indítanak kutatás-fejlesztési projekteket, együtt jelennek meg szakmai kiállításokon és egymás termékeit is népszerûsítik. A klaszterhez minden olyan hazai hadiipari vállalat csatlakozhat, amely itthon, magyar munkaerõvel állít elõ terméket vagy nyújt szolgáltatást a védelmi ipar területén.

Az ukrajnai válsághelyzet és – ezzel összefüggésben – a honvédelmi költségvetés növelésére vonatkozó kormányzati ígéret idõszerûvé tette a magyar hadiipar továbbfejlesztését. Ezt a feladatot oldhatja majd meg egy tárcaközi munkacsoport. A HM a Magyar Honvédség mostani tízéves fejlesztési tervét is felgyorsíthatja. Az új, várhatóan a 2015 és 2024 közötti idõszakra szóló terv is hozzájárulhat az iparág erõsödéséhez, ha megszaporodnak az állami megrendelések. A hadiipar elõtt azonban még hosszú út áll – az ágazatban ugyan több száz bejegyzett cég mûködik, de a HM szerint többségük külföldi vállalatok magyarországi képviselõje, érdemben nem vesz részt a hazai termelésben és szolgáltatásban, valódi hozzáadott értékkel nem járul hozzá a hazai védelmi ipar tevékenységéhez.

A hadiipar fejlõdésének fõbb irányai tehát még nem dõltek el. A HM álláspontja az, hogy az eddigi fejlesztésekre (például drónok, gyorsdiagnosztikai labor, víztisztító berendezések) lehet alapozni, de vannak olyan fõbb, meghatározó haditechnikai eszközök, amelyek fejlesztését, illetve sorozatgyártását nem érdemes Magyarországra hozni, ezeket a termékeket ugyanis nagy tapasztalattal rendelkezõ, globalizálódott nemzetközi nagyvállalatok állítják elõ. Az ilyen eszközök élettartam-fenntartását (üzemeltetés, karbantartás, javítás, fejlesztés) viszont hazai infrastruktúrával és munkaerõvel is lehet biztosítani, mint ahogy a Magyar Honvédség Mistral M2 rakétáinak üzemidõ-hosszabbítását, tesztelését és minõsítését is a HM Arzenál Zrt. szakemberei hajtják majd végre Magyarországon, a francia gyártótól származó alkatrészekkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!