2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Így tudja meg a devizahiteles, mennyi pénze jár visszaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-21 10:48:16
Számol a bank, de oszthat-szorozhat az ügyfél is a novembertõl hozzáférhetõ MNB-képletekkel, ha adatok hiányoznak, a banknak azokat ki kell adnia - hívta fel a figyelmet az MNB ügyvezetõ igazgatója.

Ha az ügyfél  kifogásolja a pénzintézet számításának módját, pontosságát, eredményét, az elszámolás után jogorvoslattal élhet.

A múlt pénteken a kormány, kedden a parlament elé került banki elszámolási törvényjavaslat kapcsán a kormányfõ korábban azt kérte az érintettektõl: kövessék alaposan, mi történik, hiszen szinte egy országnak kell majd osztania-szoroznia, egyenként kell ugyanis minden hitelszerzõdést újraszámolni. A bankok elszámolásának végén átlagosan egyharmaddal biztosan csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztõrészlete - jelentette ki Orbán Viktor. Mivel az a pénz, amit a bankok tisztességtelenül elvettek, visszajár, ez a legtöbb esetben úgy fog történni, hogy a még fennálló tartozást ennyivel csökkenteni fogják, tehát az emberek adóssága is radikálisan csökkenni fog ennek következtében - magyarázta a kormányfõ.

Hozzátette, ahhoz képest, milyen bonyolult kérdésrõl van szó, gyors megoldás várható, ügyféltípusonként halad majd elõre a bankok átvilágítása. Azt szeretné - mondta -, ha 2015. július 1-jén már csak véletlenszerûen akadna olyan hitel, amely esetében még nem zajlott le az elszámolás, a bankok pedig ki fogják fizetni ezeket az összegeket - tette hozzá -, és ha nincs ennyi most a bankokban, akkor majd a tulajdonosaik be fogják oda tolni ezeket az összegeket, hogy a bankok továbbra is mûködhessenek és egyben a bírósági ítéleteket is teljesíteni tudják.

Hogy ez a számolgatás hogyan zajlik majd, azt az MNB ügyvezetõ igazgatója igyekezett világossá tenni. Nagy Márton elmondta: a kiindulás az, hogy minden túlfizetést, amely az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés tisztességtelen használatából adódott, havonta le kell vonni a fennálló adósságból, ezt újra meg újra kiszámolni, és a végén a módosított és a jelenlegi adósság közti különbség adja majd a túlfizetés összegét, amellyel el kell számolni.

Mindez azonban csak egy fogódzó - hangsúlyozta a szakember -, november 1-jével, az elszámolási törvény hatályba lépésével egy idõben ugyanis él az az MNB-rendelet is, amely az elszámolási képleteket szabályozza. A részletekrõl Nagy elmondta: biztosan lesz 3-4-fajta alapképlet, amely az ügyfelek többségénél hasznosítható, emellett pedig természetesen lesznek speciális képletek is, amelyek igyekeznek leírni az összes lehetséges esetet (hitel-átstrukturálás, késedelmes fizetés, stb.).

Ezeket a számítási módokat a jegybank szeretné az internetre is kitenni, hogy az ügyfél, az adatokat (felvett összeg, futamidõ, kamatok alakulása, stb.) beírva a rendszerbe, táblázatba, maga is könnyen ki tudja számolni a túlfizetését. Alapvetõ gond ugyanakkor - fûzte hozzá -, hogy az ügyfelek egy része nincs tökéletesen tisztában a futamidõ alatt a kondícióival, sokan nem tudják például, milyen napon törlesztettek, így azt sem, melyik napi MNB-középárfolyamon kell majd számolniuk, ahogy azt sem, mikortól és milyen nagyságrendben emelt kamatot a bank. Pontosan így minden bizonnyal csak a pénzintézet fog tudni számolni, az MNB pedig minden esetben szigorúan ellenõrizni a számok helyességét.

A másik megoldás - hívta fel a figyelmet -, hogy a bankok megadnak minden szükséges és hiányzó információt az ügyfélnek, aki így maga is számolgathat. Nagy Márton egyúttal biztatta is az érintetteket, kérjék ki ezeket az adatokat bankjuktól, ehhez ugyanis joguk van. Az elszámolásra, azaz amikor az adós valóban pénzt kap vissza adósságleírás vagy készpénz formájában, a nem perlõ bankok esetében január végén, a bírósághoz fordult pénzintézetek esetében pedig február végén kerülhet sor. Ha az ügyfél kifogásolja az elszámolás módját, pontosságát, eredményét, csak az elszámolás után élhet jogorvoslattal, és fordulhat panasszal az MNB-hez vagy a pénzügyi békéltetõ testülethez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!