2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Hiteldilemmában a családokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-21 10:55:32
Alacsony induló törlesztés, vagy jelentõs kiszámíthatóság a hitel futamideje alatt?

Ugyanakkora összegû kölcsönnél 16 százalékos különbség is lehet a havi törlesztõrészletekben attól függõen, hogy milyen típusú lakáshitelt vesz fel az ügyfél: állami kamattámogatásút, piaci kamatozásút, 5 vagy esetleg 20 évig fix kamatozású hitelt – derül ki a Bankmonitor.hu friss elemzésébõl.
A piaci olcsóbb

Jelenleg a piaci kamatozású hitelek számítanak a legolcsóbbnak és a 20 évre fix kamatozásúak a legdrágábbnak, azonban a jegybanki alapkamat csupán 2 százalékpontos változása már felborítaná a sorrendet. A hitelfelvevõ családok elõtt álló fõ dilemma, hogy a hosszú távú kiszámíthatóságot, vagy a rövid távú árelõnyt tekintik elsõdleges szempontnak. A kérdés igencsak aktuális: az idei év elsõ hét hónapjában közel 60 százalékkal, 124 milliárd forintra emelkedett a lakosság által újonnan felvett lakáshitelek összege, azaz a hitelkereslet ismét növekszik. A családok számára azonban komoly fejtörést okozhat, hogy a piacon lévõ számtalan különbözõ kamatozású és feltételû konstrukció közül kiválasszák a számukra megfelelõt.
Borulna a rangsor

„A legolcsóbb, piaci kamatozású lakáshitelek egy átlagos 7 millió forintos hitelösszeg esetén havi 7800 forinttal olcsóbb részletet eredményeznek, azonban már 1-2 százalékpontos jegybanki alapkamat-változás esetén is borulna a rangsor, és a most legdrágább, 20 évre fix kamatozású konstrukciók jelentenék a legelõnyösebb választást” – mondja Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetõ igazgatója. Egy átlagos hitelfelvevõ számára az országos hálózattal rendelkezõ bankok kínálatából az 3 legjobb lakáshitel átlagos THM-je jelenleg 5,9 százalék. (Átlagos hitelfelvevõnek egy kétkeresõs családot tekintenek; 150 ezer forint/fõ/hó nettó jövedelemmel 7 millió forintos hiteligénnyel egy 13 millió forintos ingatlanhoz kapcsolódóan.) Az 5,9 százalékos THM 20 éves futamidõre 48 ezer forintos havi törlesztést eredményez.

Az állami kamattámogatással rendelkezõ lakáshitelek azonos feltételekkel számolt átlagos THM-je 6,5 százalék, ami 50 ezer forintos havi törlesztõrészletetet jelent. Ki-ki eldöntheti, hogy mi számára a fontosabb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!