2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Lecserélné háztartási gépét? Most pénzt is kap hozzáForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-22 11:06:27
A jövõ hétfõtõl elérhetõek a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai, 2,72 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatás áll rendelkezésre három pályázatból - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelõs államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó Zsolt államtitkár ismertette: a programsorozat elsõ lépcsõjeként szeptember 22-én, hétfõn az elavult kazánok, tüzelõberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fûtõberendezésekre cserélését célzó pályázat jelenik meg az emi.hu oldalon, erre egymilliárd forint jut. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A pályázatok - a hûtõ-, és fagyasztógépcsere program kivételével, amelyben a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthetõ - utófinanszírozásúak - tette hozzá.

Rámutatott, hogy a pályázatok felhasználásával mérséklõdik a hazai energiafogyasztás, tovább csökkennek a lakosság rezsikiadásai, illetve az intézkedések az ország klímapolitikai céljainak megvalósulását is támogatják. Közlése szerint a háztartásigép-korszerûsítési támogatásra a nyugdíjasok és nagycsaládosok adhatnak be pályázatot, a másik két programban a magyarországi lakóhellyel rendelkezõ magánszemélyek indulhatnak.

Az elérhetõ támogatás összege háztartásigép-csere programban a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet - mondta. A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni. A külsõ homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhetõ legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint.

Szabó Zsolt példaként említette, hogy a megtakarítás családonként évente 120-140 ezer forint lehet mindegyik pályázatot figyelembe véve. A tárca tapasztalatai szerint a fûtéskorszerûsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebbõl 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni. Elõkészítés alatt áll 5 milliárd forintos keretösszeggel a kis-, és közepes vállalkozások energiamegtakarításának ösztönzése és tízmilliárd forinttal a nagyjából 20 ezer lakást érintõ panelprogram - mondta.

Kiemelte: sokban könnyítették a pályázást, a pályázati portálon keresztül - www.emi.hu - pályázhat az, aki a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik. A pályázatokat a meghirdetéstõl számított 30. naptári napot követõen lehet benyújtani a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig.

Az internetes beadással - ahol a beérkezési sorrend számít - a hiba lehetõsége nagymértékben csökken, mert a rendszer azonnali visszajelzést ad a hibás adatról, és az elbírálás is gyorsabb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!