2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Meghalt egy kislány, miután méhnyakrák elleni oltást kapottForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-30 15:28:49
A brit GSK gyógyszercég kedden bejelentette: közös vizsgálatot indítanak a brit egészségügyi hatóságokkal, mert meghalt egy tinédzser, miután méhnyakrák elleni oltást kapott.

Súlyos betegsége volt annak a brit lánynak, aki hétfõn a közép-angliai Covenrty városában nem sokkal azután halt meg, hogy megkapta a méhnyak rák elleni oltást.

Vagyis nem valószínû, hogy az oltás okozta halálát - jelentette be a brit egészségpénztár, amirõl szerdán adott hírt a BBC brit közszolgálati webportál. A 14 éves Natalie Morton hétfõn az iskolában kapta meg a Cervarix oltást, és néhány órával késõbb lett rosszul, majd meghalt.

A boncolásról kiadott elsõ jelentés szerint súlyos betegségben szenvedett, és ez lehet a halál valószínû oka. További teszteket végeznek, ezért a végleges eredmény csak késõbb lesz meg, de "nagyon kicsi a valószínûsége annak, hogy a humán papillomavírus elleni oltás okozta volna a halált" - jelentette ki az egészségpénztár helyi vezetõje.

A brit egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy nem állítja le és nem is függeszti fel a tizenéves iskoláslányok oltási kampányát. A brit egészségügyi minisztérium lefoglalta azt az oltóanyagtételt, amelybõl a kislány iskolájában használt vakcina származik. A gyártó, a GlaxoSmithKline (GSK) pedig vizsgálatra visszahívja ezt a tételt.

Nagy-Britanniában 2008 szeptembere óta oltják HPV ellen a 12-13 éves lányokat Cervarix-szal. Az oltás nem kötelezõ. A GSK eddig 1,4 millió adagot bocsátott ki az oltóanyagból, amelybõl feltételezések szerint körülbelül 1 millió iskolás lány kapott. A brit gyógyszerengedélyezési hatóság 4.657 olyan esetrõl tud, amikor az oltásnak volt mellékhatása.

Nagy-Britanniában évente 3 ezer nõnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és ezer hal meg a betegségben.

 

A 14 éves lány hétfõn halt meg az Anglia középsõ részén található Coventry egyik iskolájában, nem sokkal azután, hogy beadták neki a Cervarix nevû vakcinát. Egyébként nemcsak õt, hanem az iskolában több lányt beoltottak a HPV-vírus (humán papillomavírus) ellen, de csak a szóbanforgó tinédzser lett rosszul az oltás után.

A helyi egészségügyi hatóságok azonnal lefoglalták és elkezdték vizsgálni azt a vakcinacsomagot, amelyet az iskolában használtak. Az iskola illetékesei azonban hangsúlyozzák: amíg a vizsgálatok be nem fejezõdnek és a boncolás végeredménye nem lesz meg, addig nem jelentik ki teljes bizonyossággal, hogy az oltás okozta a lány halálát.

A GSK gyógyszercég közleménye szerint "azért indítanak õk is vizsgálatot, hogy részletesen fény derüljön arra, hogy miért történt a tragikus haláleset." A cég egyébként összesen több mint 1,4 millió adag Cervarix-oltást dobott piacra eddig Nagy-Britanniában.

A HPV-vírus egyébként a méhnyakrák okozója. A betegség azután került ismét a britek figyelmének középpontjába, hogy 27 éves korában idén márciusban meghalt Jade Goody: az egykori Big Brother-szereplõnek is méhnyakrákja volt és még életében többször felhvíta a figyelmet arra, hogy a brit nõk menjenek idejében rákszûrésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!