2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
200 millió eurós Eximbank-EIB megállapodásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-22 11:23:52
Az EIB kedvezményes forrást biztosít az Eximbanknak, hogy a hazai hitelintézeteket bevonva versenyképes finanszírozást nyújtson a kkv-k részére.

Az újabb 200 millió euró összegû hitelkeretrõl szerdán kötött megállapodást az Eximbank az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hitelszerzõdés alapján az EIB kedvezményes forrást biztosít az Eximbank számára, hogy a hazai hitelintézeteket bevonva versenyképes finanszírozást nyújtson a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) részére.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány arra törekszik, hogy Magyarország az export GDP-hez mért arányát tekintve az elsõ legyen az Európai Unió (EU) tagállamai között, és már most sem áll rosszul az ország, Szlovákia mögött a második az uniós országok rangsorában.

Az államtitkár hangsúlyozta: az Eurostat (az EU statisztikai hivatala) adatai szerint a magyar export már az ország GDP-jének majdnem 97 százalékát teszi ki, a kormány azt szeretné elérni, hogy a magyar kivitelben lényegesen emelkedjék a kkv-k szerepe. Kiemelte: a magyar export az idei elsõ 6 hónapban 57,4 milliárd dollárt tett ki, ami 9 százalékos emelkedés a tavalyi elsõ fél évhez képest.

A magyar kivitelbõl a kkv-k mintegy 15 százalékkal részesednek, a kormány szeretné elérni, hogy ez az arány emelkedjék, ebben kulcsszerepe van az olyan intézményeknek, mint az Eximbank, amelyek a kkv-kat segítik abban, hogy a magyar cégek versenyelõnybe kerüljenek a külpiacokon - emelte ki Szijjártó Péter.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója kifejtette: a forrásbevonási stratégiával összhangban az EIB elõször 2013 decemberében százmillió euró összegû refinanszírozó hitelkeretet bocsátott az Eximbank rendelkezésére, az Európai Unió tagországaiban megvalósuló export ügyletek finanszírozása céljából. A tavaly megkötött hitelszerzõdés összegét teljes mértékben lehívták, így 170 magyar vállalkozás kedvezõ finanszírozását tudta elõsegíteni az Eximbank a hazai hitelintézeteken keresztül.

Hozzátette: az elõzõ hitelkeret különbözõ ágazatokban tevékenykedõ vállalatok finanszírozását biztosította, a legjelentõsebb mértékben a feldolgozóiparban, valamint a kereskedelmi szektorokban mûködõ vállalatok tevékenységét segítette. Az EIB-vel való sikeres együttmûködés teremtette meg az alapjait az újabb, 200 millió euró összegû hitelkeret elõkészítésének. A forrásnak most is legalább 70 százalékban kell a kkv-kat finanszíroznia - fûzte hozzá.

Nátrán Roland hangsúlyozta: Az EIB-vel való együttmûködés egyben a magyar kkv-k sikerét jelenti, mivel egyrészt jelentõs, 9 milliárd forintos kamatmegtakarítást jelent a költségvetés számára, másrészt pedig olcsó finanszírozási forrás elérhetõvé tételével tovább ösztönzi a hazai vállalkozások beszállítói és közvetlen exporttevékenységét.

Tilman Seibert, az EIB közép-európai hitelezési igazgatója kifejtette: a hitel az Eximbankot a stratégiai céljainak elérésében segíti, támogatja a regionális fejlesztést és a kkv-k termelékenységét. Az innováció, az új munkahelyek teremtése és az EIB forrása pedig a kkv-kat fogja segíteni a további kedvezményes, hosszú távú hitelekhez való hozzáférésben - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!