2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Almafogyasztást népszerûsítõ kampány indultForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-22 11:51:50
A kormány azt szeretné, ha az õszi-téli idõszak egyik legfontosabb egészségvédõ gyümölcsébõl sokan és sokat fogyasztanának - mondta a kormányszóvivõ.

Ha minden ember naponta legalább egy almával többet tesz bele a kosarába, azzal több száz magyar munkahely megõrzéséhez járul hozzá - tette hozzá. Az agárminiszter arról beszélt, hogy több akciót is indítottak, és a termelõket is többféle támogatással segítik.

Rekordtermés várható az idén almából, amelynek értékesítését az orosz embargó is nehezíti, ezért a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) több intézkedéssel is segíti az almafogyasztás népszerûsítését, és a termelõk támogatását - számolt be a kormányszóvivõ és a földmûvelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.

Kurucz Éva kormányszóvivõ ismertette: a szakmai elõrejelzések szerint idén mintegy 780-800 ezer tonnás almatermés várható, ami az elmúlt évek átlagánál 40 százalékkal magasabb, rekordtermésnek számít. A magyar almatermelõk nincsenek könnyû helyzetben, az orosz embargó miatt is sok a káruk, ami a megélhetésüket veszélyezteti. A kormány ezért számos eszközzel segíti a termelõket - mondta, és a kártalanítás, közvetlen támogatás mellett fontosnak nevezte, hogy a lakosság tudatosan fogyasszon magyar almát, és abból készült termékeket. Ha minden ember naponta legalább egy almával többet tesz bele a kosarába, azzal több száz magyar munkahely megõrzéséhez járul hozzá - mondta. Megjegyezte, hogy Magyarországon az átlagfogyasztás fejenként évi 15 kilogramm, a gyümölcstermesztés 60 százalékát pedig az alma adja. Almafogyasztást népszerûsítõ kampány a Földmûvelésügyi Minisztériumnál

Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy több akciót is indítottak az almafogyasztás népszerûsítésére, és a termelõket is többféle támogatással segítik. Közölte: a kormány egyebek között bevezette az almasûrítmény tárolási támogatását, ami késõbb a készleteknek az iskolagyümölcs-programban való felhasználását is lehetõvé teszi. Tájékoztatása szerint az Európai Unió által biztosított támogatás keretében 226 termelõ nyújtott be igényt 35 ezer tonna termés be nem takarítására, ami azonban véleménye szerint kevés, a pályázatok értékelése még tart.

A miniszter a gazdaszervezeteknek és a terméktanácsoknak azt javasolta, hogy kezdeményezzenek értékesítési akciókat a nagyobb városokban, lakótelepeken, mivel ha néhány kilogrammal többet vásárolnak, akkor az idei termékfelesleg elfogyasztható, és így kevesebb importált déligyümölcs fogy. További lehetõségek között említette, hogy novemberben az almapálinkát népszerûsítik majd nagykövetekkel és közéleti személyiségekkel együtt magyarországi pálinkafõzdékben, a tárca dolgozói pedig közvetlenül a termelõktõl vásárolhatnak a gyümölcsbõl.

Negyvenmillió forintos keretösszeggel almapromóciós marketingkapmányt indítottak, ezzel 6 áruházláncban 50 termékbemutatón mutatják be a magyar almát a vásárlóknak. Reményét fejezte ki, hogy az agrárkamara és a gazdák szervezetei is részt vesznek majd az almafogyasztást népszerûsítõ kampányban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fejenként tizenöt kilogrammos éves átlagfogyasztás nagyon alacsony, ennek akár a dupláját is el kellene fogyasztani az egészség megõrzéséhez. Közölte, hogy a tárca 2 millió forintért vásárolt almát, amelyet karitatív szervezetek segítségével juttatnak el a rászorulóknak.

Javaslatok az átlagos almafogyasztás növelésére

Több indítványa is van a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnek (FruitVeB), amelyekkel a szervezet elnöke szerint rövid idõn belül akár 10 kilóval is emelkedhet a mostani 15 kilogrammos a fejenkénti éves almafogyasztás.

Mártonffy Béla elmondta, a szervezet kezdeményezi, hogy a polgármesterek, fõként a városokban tegyék lehetõvé kijelölt helyeken a termelõk számára az alma árusítását. Emellett kéri a szakmaközi szervezet a vendéglátó helyeket is, hogy tartsanak "almanapokat", amelyeken tradicionális magyar almát tartalmazó ételeket kínálnak nagyobb mennyiségben vendégeiknek. Mártonffy Béla úgy vélte: a közétkeztetésben is több, almával készült ételt, illetve almát kellene beiktatni a menübe. A szakmaközi szervezet a fogyasztókat pedig arra kéri, hogy akár a déligyümölcsök fogyasztásának rovására is növeljék almafogyasztásukat.

A FruitVeB elnöke arról is beszélt, hogy korábban az éves fejenkénti almafogyasztás 25-30 kilogramm is volt, és ezt a mennyiséget szeretnék elérni ismét belföldön. Ennek érdekében a szakmaközi szervezet hétvégeken nagy áruházláncokban is tart kóstoltatásokat és kínálja a magyar almát. Összesen több mint 50 ilyen akció lesz 6 magyarországi áruházláncban - tájékoztatott a FruitVeB elnöke.

A földmûvelésügyi miniszter ugyancsak szerdán jelentette be, hogy mivel rekordtermés várható az idén almából, amelynek értékesítését az orosz embargó is nehezíti a kormány több intézkedéssel is segíti az almafogyasztás népszerûsítését, és a termelõk támogatását. Fazekas Sándor a gazdaszervezeteknek és a terméktanácsoknak azt javasolta, hogy kezdeményezzenek értékesítési akciókat a nagyobb városokban, lakótelepeken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!