2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Pedagógus az elsõ nagy háborúbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-22 12:34:43
Karácsony Sándor a tiroli 1. számú császárvadász ezrednél szolgált.

Több éves hagyományt megõrizve a földesi Karácsony Sándor Mûvelõdési Társaság és a péceli Csökmei Kör együttes rendezvényeken ápolja és teszi közkincsé a magyar pedagógia neves professzorának gondolatait, máig érvényes tanításait, egy-egy olyan témakörben, amely napjainkban is érdeklõdésre számíthat. A szervezõk Az elsõ világháború hatása Karácsony Sándor pedagógiai és filozófiai nézeteinek kialakulására – címmel hirdették ez évi rendezvényüket.

A hétvégén megtartott konferencián Stencinger Norbert, a Nagy Háború Kutatásáért Alapítvány kutatója mutatta be a magyar katonák részvételét az elsõ világháború frontjain. Kiemelte a lövészárkok borzalmait, az értelmetlen emberáldozatok nagy számát.
Filozófiából pedagógia

Miklóssy Endre urbanista, író, mûfordító elõadásában tételesen igazolta, hogy Karácsony Sándor életmûvének alakulására jelentõs hatást gyakorolt katonai szolgálata és az elsõ világháború. A tiroli 1. sz. császárvadász ezrednél töltött önkéntesi évében megismerkedett a korabeli Magyarországot és a monarchiát feszítõ nemzetiségi-nemzeti ellentétekkel.

Heltai Miklós, nyugalmazott gimnáziumi igazgató bemutatta, hogy az eszme, hogyan tágul filozófiává, pedagógiává. Miként ismerte föl ez a csodálatos nevelõ, hogy a másik ember fogalmába nemcsak a távoli országok, lakóit kell beleérteni, – hanem a szomszédokat, sõt gyermekeinket is, mert ez az igazán nehéz, de mégis a legfontosabb feltétele az igazi békességnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!