2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Így kaphat ingyen százezreket ablakcserére, új kazánra vagy hûtõre!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-22 12:41:32
Ebben a hónapban megnyílnak az elsõ lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fûtéskorszerûsítést és külsõ nyílászárók cseréjét támogatják majd, 2,7 milliárd forint értékben. Készül a panelprogram utóda is.

A szeptemberben megnyíló új energetikai pályázatok kedvezményezettje a lakosság lesz:
fûtéskorszerûsítésre 1 milliárd forint,
külsõ nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint,
háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre.

A legmagasabb pályázható összeg:
fûtéskorszerûsítés esetén 650 ezer,
ablakok cseréje esetén 500 ezer,
háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

Mindezt Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelõs helyettes államtitkára a Társasházi Háztartás által szervezett konferencián a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI) beszámolója szerint.

A teljes pályázati keret energetikai felújítások esetén mintegy 3500, gépcserekor 21 ezer szerencsés pályázót valószínûsít. A helyettes államtitkár szerint a pályázatok megjelenése után egy 30 napos felkészülési idõ áll majd rendelkezésre az elsõ beadásig.

Azok járnak jól, akik már gyakorlatilag kész pályázattal rendelkeznek és egybõl lecsapnak a lehetõségre, hiszen rendkívül hamar ki szokott merülni a meghirdetett keret. Tavaly nyáron a téglaépítésû társasházak energetikai korszerûsítésére megszabott 834 millió forintos keretösszeget órák alatt elkapkodták.

A konferencián az is elhangzott, hogy finisében van a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és két héten belül megkezdõdhet társadalmi egyeztetése. A stratégia összesen 189 Petajoule energia-megtakarítást irányoz elõ a 2014-2020-as programozási ciklusra, melybõl 111 Petajoule-t energetikai fejlesztések adnak majd.

Az új programozási ciklus újdonsága, hogy a lakosság is pályázhat majd energiahatékonysági támogatásokra. Az államtitkár-helyettes reményei szerint 10 milliárd forintos kerettel még az idén elindul a panelprogram utóda. Az új program lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményezõ komplex felújítását tûzi ki, és nemcsak az ipari technológiával épült ingatlanok - azaz panelházak - számára. Az Épületenergetikai Stratégia felmérésére alapozva a minisztérium ugyanis úgy döntött, hogy kiszélesíti a kedvezményezetti kört, azaz minél több család számára teszi elérhetõvé, hogy jól szigetelt, korszerû fûtéssel rendelkezõ, jól záródó ablakokkal ellátott lakásokban éljen. Fontos fejlesztési terület lesz majd a háztartások megújuló energiatermelésbe való bekapcsolása is.

Mit és kit is támogatnak?

Az NFM a pályázatok szeptemberi meghirdetésére ígért hivatalos információkat, ám a MEHI honlapján idõközben megtalálták a részleteket, az elõadásból kifotózott prezentáció-lapok alapján, íme:

1. Háztartási nagygépek cseréje

Az NFM 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek cseréjét.Energiafaló hûtõ és fagyasztó berendezések energiatakarékos (A+, A++ és A+++ energiaosztályú) készülékekre cserélhetõek állami támogatás segítségével nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára. A cserével háztartásonként minimum 10 százalék energia- vagy 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. (A prezentáció szövege a hûtõket és a fagyasztókat említi, az illusztrációként betett képen viszont tévék és mosógépek is látszanak, vagyis talán nem csak a frizsiderekre vonatkozik majd a csereprogram. A szerk.)

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett idõpontja: 2014. szeptember

2. Fûtéskorszerûsítés

Az NFM 1 milliárd forinttal támogatja a lakások fûtésének korszerûsítését, átlagosan 650 ezer forint az állami támogatás pályázatonként. Az intézkedés a CO2-kibocsátás csökkentésén túl a kisméretû szálló por csökkentéséhez is hozzájárul. A 140 kW bemenõ hõteljesítmény alatti tüzelõberendezések kibocsátáscsökkentésének hatására a kis tüzelõberendezésekbõl származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45 százalékkal csökkenthetõ.

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett idõpontja: 2014. szeptember

3. Homlokzati nyílászárócsere

Az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét, ez átlagosan 500 ezer forint állami támogatást jelent pályázatonként

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett idõpontja: 2014. szeptember

4. Tervezés alatti programok

Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP)
- Várhatóan lakáscélú beruházások is támogathatóvá válnak
- Energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházás

Új támogatási program
- Nemzeti Épületenergetikai Stratégia felméréseire alapozott program
- Lakóingatlanok energiamegtakaritást eredményezõ komplex felújítása
- A támogatás mértéke várhatóan kb. 10 milliárd forint

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!