2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Magyar-Német Fórum: sokszínû egység a jövõ EurópájábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-22 13:04:04
Miként valósulhat meg a sokszínû egység a jövõ Európájában? Erre a kérdésre keresik a választ a Magyar-Német Fórum 24. éves közgyûlésén, amely hivatalosan péntek reggel kezdte meg munkáját Budapesten.

Az elsõ felszólalók a kétoldalú kapcsolatok és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták.

Elmar Brok néppárti európai parlamenti képviselõ, az EP külügyi bizottságának elnöke, a fórum német társelnöke visszaemlékezett a 25 évvel ezelõtti eseményekre, a vasfüggöny lebontására és a határnyitásra, ami elvezetett a berlini fal leomlásáig és a német újraegyesítésig. Ezzel kapcsolatban történelmi lépésekrõl beszélt hangoztatva eközben, hogy nem szabad csak az emlékeket felidézni, hanem elõre kell tekinteni.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy Németország Magyarország legfontosabb szövetségese. A kétoldalú viszonyt egy tartós házassághoz hasonlította. Természetesnek nevezte, hogy vannak súrlódások, elõremutató és konstruktív kapcsolatokról beszélt. A két ország gazdasági együttmûködésében az ideit nevezte az eddigi legsikeresebb esztendõnek

A Magyar-Német Fórumot közvetlenül a rendszerváltás után, 1991-ben hozták létre a két kormányfõ, Antall József és Helmut Kohl kezdeményezésére. A fórum a magyar-német kapcsolatok egyik legfontosabb intézménye.

A pénteki tanácskozáson a két ország külügyminisztériumának magas rangú képviselõi mellett politikusok és tudósok, gazdasági vezetõk, továbbá a civil társadalom képviselõi vesznek részt.

A fórum a plenáris üléseken és a munkacsoportokban is hagyományosan a nyílt, konstruktív vitára helyezi a hangsúlyt. A közgyûlés keretében tartják a fiatalok magyar-német fórumát is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!