2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A vállalatok harmada a beruházásait bõvítenéForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-22 13:22:04
A vállalati hitelezés nagyarányú élénkülése egyelõre még várat magára.

Enyhén emelkedett a fejlesztésben gondolkodó hazai nagyvállalatok aránya, jelenleg a cégek harmada számol beruházásainak bõvülésével. A beruházás tárgyát tekintve elsõsorban technológiai jellegû fejlesztéseket terveznek, míg földrajzilag egyértelmûen a nyugat-magyarországi cégek a legaktívabbak.
Belsõ forrásból

A finanszírozást fõként belsõ forrásból tervezik megoldani a vállalatok, de növekszik a lízing és a hosszú lejáratú hitelek iránti igény is – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásából. Kismértékben nõtt a nagyvállalatok beruházási hajlandósága, emelkedett a növekvõ beruházási értékkel számoló vállalatok aránya. Ugyanakkor a nagyvállalatok többsége ismételten nem tervez változtatást beruházásainak értékében, így nem várható a beruházások ugrásszerû bõvülése.
Modern technológia

„A megvalósítandó beruházásoknál a cégek legnagyobb arányban technológia-fejlesztésben gondolkodnak. Ezt követõen a kapacitásbõvítésre és az értékesítés fejlesztésére koncentrálnak a vállalatok” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetõje. A cégek földrajzi elhelyezkedése nagymértékben befolyásolja a beruházási hajlandóságot. A legnagyobb fejlesztési kedv egyértelmûen a nyugat-magyarországi cégeknél figyelhetõ meg, náluk 37%-ról 44%-ra ugrott a nagyobb beruházási értékkel számoló vállalatok aránya. A keleti régióban szintén 7 százalékponttal 39%-ra emelkedett ezen cégek aránya. Ezzel szemben a budapesti vállalatok kevésbé optimisták, és náluk 28%-ról 26%-ra csökkent a növekvõ beruházással tervezõ cégek aránya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!