2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jövõ héttõl lehet jelentkezni: akár több százezerhez juthatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-22 14:08:41
Akár 25 ezer családnak is segíthet a most induló energiahatékonysági program. Régi háztartási gépek, elavult kazánok és öreg ajtók-ablakok cseréjéhez lehet támogatást kérni az államtól. A nyertesek akár több százezer forintos segítséget is kaphatnak.

Ivády Istvánné már több mint 30 éve használja a fagyasztóládáját. A Híradónak azt mondta, egyre több baj van vele, és már nem úgy hût, mint újkorában. Már sokszor gondolkodtunk rajta, hogy jó lenne lecserélni, de nincsen pénz. Már 93 éves vagyok, a lányommal ketten élünk, úgyhogy nem tudjuk így lecserélni – magyarázta.

A hozzá hasonló nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak segíthet a most induló, több mint 600 millió forintos keretösszegû háztartási nagygép-csere program. Akár 35 ezer forintos támogatást is kaphat, aki új, energiatakarékos hûtõgépet vagy fagyasztóládát vesz.

Az „Otthon melege” elnevezésû programban emellett elavult kazánok, valamint korszerûtlen nyílászárók cseréjére is lehet pályázni. A kazáncsere-támogatást minden magyarországi lakhellyel rendelkezõ magánszemély igénybe veheti. Az összesen 1,1 milliárd forintos keretösszegbõl fejenként maximum 650 ezer forintos támogatást lehet kapni.

Ugyancsak 1,1 milliárd forintos keretösszeggel indul a külsõ, homlokzati nyílászáró-csere program, melyben szintén minden magyarországi lakhellyel rendelkezõ magánszemély részt vehet. A pénzbõl 1-1 pályázó maximum 520 ezer forintos támogatást kaphat.

Az a célunk, hogy mindhárom pályázat esetében könnyített pályázati lehetõséggel, a problémák és a bürokratikus útvesztõk kizárásával történjen meg a pályázati lehetõség – hangsúlyozta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelõs államtitkára.

Az energiafogyasztást csökkentõ beruházásokra összesen több mint 2,7 milliárd forintot fordít a kormány, ebbõl a pénzbõl 25 ezer családot tudnak támogatni. Az energiahatékonysági pályázatok az interneten, az ÉMI pályázatkezelõ Kft. honlapján lesznek elérhetõk a jövõ héttõl. Az elbírálásnál a beérkezési sorrend számít. Pályázni a rendelkezésre álló keretösszeg kimerüléséig lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!