2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Emmi: nem állampolgársághoz kötött a nyugdíjForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-23 09:42:32
Az Ukrajnával hatályban lévõ egyezmény alapján csak azon ukrán és magyar állampolgárok lehetnek jogosultak nyugellátásra, akik életvitelszerûen Magyarországon élnek - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma.

A szaktárca közleményében rámutatott: a nyugdíjfolyósítónak - amennyiben, akár a nyugdíj megállapítására irányuló eljárás, akár a már megállapított nyugellátás folyósítása során kétsége merül fel az igénylõ, illetve az ellátásban részesülõ magyarországi lakóhelyének fennállásával kapcsolatban - kötelessége kiszûrni a felmerülõ visszaéléseket.

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek helyszíni ellenõrzést végezhetnek, az igénylõt vagy ellátásban részesülõt nyilatkoztathatják, valamint esetlegesen a külföldi szerv közremûködését kérhetik a lakóhely tisztázása érdekében - jelezték.

Rögzítették: az egyszerûsített honosítási eljárásban magyar állampolgárságot és szigorú szabályoknak megfelelõen magyar lakcímkártyát szerzett igénylõ részére - az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - a nyugellátás kérelemre megállapítható. A magyar nyugdíjrendszer nem állampolgársághoz, hanem biztosítási jogosultsághoz kötött - hívták fel a figyelmet.

Kitértek arra is: Magyarországnak két állammal van még hatályban területi elvû egyezménye, az Orosz Föderációval és Ukrajnával, egy 1962-es megállapodás alapján.

Az 1963. évi vonatkozó törvény értelmében az érintett országok állampolgárai, akik a másik ország területén tartózkodnak - ha az egyezmény másként nem rendelkezik - a munkajogi rendelkezések, szociális ellátás és a társadalombiztosítási szolgáltatások tekintetében a saját állampolgáraival teljesen azonos elbánásban részesülnek.

Az egyezmény végrehajtásáról szóló rendelet szerint az állandó lakóhely alatt azt a helyet kell érteni, ahol az érintett személy végleges szándékkal és az illetékes hatóságaik hozzájárulásával letelepedett. A nyugellátást annak az országnak az illetékes szerve állapítja meg és folyósítja saját államának jogszabályai szerint, amelynek területén a jogosultnak a kérelem benyújtásakor állandó lakóhelye van.

Azaz a magyarországi letelepedett jogállás és az ennek alapján meglévõ magyarországi lakóhely fennállása, mind a megállapítás, mind a folyósítás idõtartama alatt jogosultsági feltétel.

Korózs Lajos szocialista politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy még mindig hatályban van a magyar-ukrán szociális biztonságról szóló egyezmény, holott az annak felmondásáról szóló dokumentumot a Bajnai-kormány 2009-ben elkészítette és az utódjára hagyta.

Az ukrán féllel megállapodtak abban, hogy a régi területi elvû nyugdíjigénylés helyett a pro rata elvû nyugdíjszámítást alkalmazzák - ismertette. Korózs Lajos az utóbbi nyugdíjszámításról elmondta, ha egy munkavállaló több országban is vállalt munkát, mindegyik fél csak a ráesõ hányadot kell, hogy fizesse a nyugdíjából.

A Fidesz sajtóirodája az MTI-hez csütörtök délután eljuttatott közleményében úgy reagált: a nyugdíjak akkor voltak veszélyben, amikor Korózs Lajos asszisztálásával a Gyurcsány-kormány külföldiek kezére játszotta át a magyar emberek nyugdíjmegtakarításait, nyugdíjadót akart bevezetni, és IMF-hitel nélkül már a nyugdíjakat se tudta volna fizetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!