2024. április 19. Péntek, Emma.
 
NMH: csökkent az álláskeresõk száma augusztusbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-23 11:05:24
Augusztus végén 401 500 álláskeresõt tartottak nyilván Magyarországon, júliushoz képest 3 százalékkal, tavaly júliushoz képest 18,4 százalékkal kevesebbet – tette közzé a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a honlapján.

Augusztusban a nyilvántartott álláskeresõk aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért ráta pedig 5,8 százalékon állt. A legkevesebb álláskeresõ továbbra is Gyõr-Moson-Sopron megyében (2,4, illetve 1,6 százalék) volt, emellett Budapest, és Vas megye is kedvezõ mutatókkal bírt – írja a hivatal.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliek száma a 15-74 éves korosztályban 2014. május-július között 354,1 ezer volt. Ez alapján a munkanélküliségi ráta 7,9 százalék, 2,2 százalékponttal alacsonyabb az elõzõ év azonos idõszakához képest.

Az NMH jelentése szerint augusztusban 55,3 ezer pályakezdõ szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskeresõ között 13,8 százalék volt. A legtöbb pályakezdõ fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván, de jelentõs a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdõ álláskeresõk száma is. A pályakezdõk aránya az összes álláskeresõ között a fõvárosban volt a legalacsonyabb, 6,3 százalék.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévõ álláskeresõk száma 106 300 volt augusztusban, ami az összes álláskeresõ 26,5 százaléka. Elõzõ évhez képest több mint harmadával esett vissza a tartós álláskeresõk száma a NMH adatai szerint.

A foglalkoztatók augusztusban összesen 77,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely több mint két és félszerese az elõzõ év azonos idõszakában regisztráltnak. Az újonnan bejelentett állások 84,1 százalékához igényeltek támogatást a foglalkoztatók. A legtöbb új állást Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében jelentették be, az állások 28,3 százalékát.

Összességében augusztusban 188,8 ezer álláslehetõség állt rendelkezésre, amelybõl a zárónapon 99,4 ezer maradt betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 82,2 ezer volt, amelybõl 71 ezer a közfoglalkoztatás valamely formáját takarta. Emellett a „Nyári diákmunka elõsegítése 2014” program keretében meghirdetett állások száma is jelentõs, a programnak köszönhetõen 27,6 ezer álláshelyet jelentettek be a cégek.

Az év nyolcadik hónapjában az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 15,6 ezret tett ki, amely egy év alatt 14,8 százalékos növekedésnek felel meg. Augusztusban a nem támogatott állások elsõsorban a mechanikaigép-összeszerelõ, az egyszerû szolgáltatási és szállítási, az egyszerû ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak – olvasható a NMH összefoglalójában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!