2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Gólyatábor-ügy: így szigorít az ELTEForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-23 11:26:31
Szigorú szabályokat vezet be a gólyatáborok szervezésével kapcsolatban az ELTE. Mostantól csak olyan programok, feladatok lehetnek a táborokban, amelyeket engedélyez az egyetem vezetése. Eddig sokan panaszkodtak arra, hogy a felsõbbévesek megalázó helyzetbe hozták õket. Közben az ELTE azt is bejelentette, hogy több fegyelmi eljárást indítanak az elmúlt hetekben történt súlyos esetek miatt.

Augusztus 29-én egy fonyódligeti táborban erõszakoltak meg egy elsõéves lányt. A gyanú szerint a rendezvény fotósa követte el az erõszakot, aki maga is az ELTE hallgatója. A 38 éves férfi már elõzetes letartóztatásban van. Nem ez volt az elsõ eset, hogy fiatal lányt zaklatott.

„A hallgatói önkormányzat elnöke tisztában volt a bûncselekmény elkövetõjének korábbi múltjával” – ezt állapította meg az ELTE tényfeltáró vizsgálata. Az egyetem vezetése fegyelmi eljárást indít a fotós és az õt a táborba engedõ HÖK-elnök ellen.

A hallgatói önkormányzat elnöke súlyosan mulasztott és hibás abban, hogy ez a személy lemehetett a gólyatáborba, ezért rektor úr számára a legsúlyosabb fegyelmi büntetés kiszabására irányuló javaslattétel mellett a fegyelmi eljárás elrendelését javasoltam – mondta Rónay Zoltán, az ELTE fõtitkára. A jogi kar gólyatábora miatt is indul fegyelmi eljárás, összesen hat hallgatót vonnak felelõsségre vulgáris dalok éneklése miatt.

Szabad a csók – akár ilyen feladatok is lehetnek egy gólyatáborban. Az interneten több tucat hasonló videó kering az egyetemi táborokról, és sokan számoltak be arról, hogy a felsõbbévesek gyakran hozzák megalázó helyzetbe az új hallgatókat. Az ELTE-n mostantól nem lehetnek ilyen feladatok. Szigorú szabályokat vezetnek be a táborokra.

Csak úgy rendezhetõ gólyatábor, ha annak a tartalmi programját részletekbe menõen, a lehetõ legrészletesebb leírás alapján engedélyezi a rektori vezetés – hangsúlyozta Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója.

Az egyetem arra kéri a kormányt, hogy tekintse át a hallgatói önkormányzatokra vonatkozó szabályokat. A fonyódligeti táborban történtek után az emberi erõforrások minisztere kezdeményezte, hogy a szigorúbban büntessék az oktatási intézményekben vagy azok programjain elkövetett, nemi erkölcs elleni bûncselekményeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!