2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nem a víz, a hiánya gondForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-23 12:39:19
Rekordtermést harangoztak be a híradások, de vannak gazdák, akik épp hogy nullára kijönnek.

Nincsenek nagy problémák térségünkben a mezõgazdaságban, jónak ígérkezett a termés, csúcstermést is elõrejeleztek, de átlagos lett belõle. A gazdák szerint az európai átlag vesztesei lehetünk, valószínûleg ott könyvelték el a rekordtermést. Kérdéses lehet az utóbbi hetek csapadékos idõjárása is, amelyrõl megnyugtatóan nyilatkoztak a mezõgazdaságban dolgozók.

A hajdúsági részen elmondható, hogy a talajnak eddig jót tett az esõ, nem okozott fennakadást a munkákban, viszont a küszöbön álló betakarításhoz már nem kellene, hogy essen. Mint azt Bodnár János gazdálkodó elmondta, a közelmúltban betakarított, illetve most aktuális napraforgó hektáronkénti átlaga 25 mázsa, nedvesebb helyeken elõfordulhat a guba rothadása. – A kukorica jónak ígérkezik, de nem rendkívül jónak, 70-80 mázsa lehet a csúcs – folytatta hozzátéve, nulla közeli átlaggal számolnak a búza-felvásárlás lezárultával.

A bihari térségben is elmondták az általunk megkeresett gazdálkodók, hogy nincs belvízprobléma a földeken, nem úgy, mint a Dunántúlon. Sõt, a Kálló alja porzik, kifejezetten kellett az esõ a talaj-elõkészítéshez.
Gyenge termés

A napraforgó betakarítását picit akadályozta az esõzés, egyébként elmondható, hogy késõn jött a csapadék. A legjobb területeken 30-32 mázsát vágtak le hektáronként.

- A júliusi-augusztusi száraz melegben hiába mûtrágyáztunk, nem jött esõ, így a növény nem tudta felvenni a növényvédõ-szert – mondta Szilágyi Lajos. A Derecske térségében termelõ gazda kiemelte, hogy a megyében tájékozódva azt látta, Földes, Szovát és Konyár környékén még a kevéssé jó derecskei termésnek is örülnének, olyannyira gyenge betakarítás várható. Bár a kukorica egy részét már felvásárolta (30 százalék feletti víztartalommal, ledarálás céljából) egy kft., a jó része októberre marad. Viszont szerdára virradóra talaj menti fagyot ígértek, ami a kukoricára nézve azért baj, mert utána nem adja le a vizet. A közelmúltban lehullott csapadék kiváló volt magágynak, a talajelõkészítéshez, remek lesz a búzavetéshez – tudtuk meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!