2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hungarikummá válhat a debreceni páros kolbászForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-23 12:45:27
A cívis hagyományok világhírvivõje méltó helyére kerülhet.

A karcagi birkapörkölt után a debreceni páros kolbász is hungarikummá válhat. Az ehhez vezetõ elsõ lépést már megtette a Debreceni Értéktár Bizottság. A DÉB januárban határozta el, hogy a megyeszékhelyre jellemzõ húsos csemegét felveteti a megyei értéktárba, valamint hosszútávon a hungarikummá nyilvánítását is eléri. Ehhez ismertetõt adtak közre, amibõl kiderült, két fõ változatban alakult ki a füstölt-fõtt egytálétel, ami „igazi cívis közösségi alkotás”. A leírás szerint kezdetben a cívisvárosi polgárasszonyok készítették féltett családi receptek alapján fõként marhahúsból, a 19. század végére azonban már inkább sertésbõl töltötték, s elõbb a debreceni hentesmesterek, majd a Debreceni Hús Zrt. jogelõdje vált a páros készítés bázisává. Hírét a világba elõször a német kereskedõk vitték.
Kolbászmenedzsment

A csütörtöki közgyûlésen tehetik meg a képviselõk a következõ lépést, a hungarikummá nyilvánítási eljárást ugyanis elõsegíti, ha az önkormányzat támogató nyilatkozatot fogad el. Az elõterjesztésbõl az is kiderült, hosszútávon akár egy a „Debreceni Páros Kolbász” menedzselését végzõ civil szervezet létrehozása segíthetné a debreceni páros történetének és hagyományhátterének pontosabb feltárását és marketingjének kialakítását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!