2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Itt a legújabb hitel: sok család spórolhat százezreketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-24 08:37:19
Ezekben a napokban már valóban õsziesre fordul az idõjárás. Egyre többen gondolkoznak azon, mikor indul a fûtési szezon, és azon is, hogyan fogják kigazdálkodni a családi költségvetésbõl az õszi-téli-tavaszi rezsidíjakat.

Sokan gondolkoznak felújításban, korszerûsítésben is - legyen szó hõszigetelésrõl, fûtéskorszerûsítésrõl vagy napelemek felszerelésérõl. Az állami támogatások mellett már kedvezményes hitelek is segítik az ilyen beruházások megvalósítását.

Ha csak ez utóbbit nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Napelemes rendszer segítségével helyben elektromos áramot termelhetünk, melyet háztartásunk szabadon használhat fel. A napelem a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések közül ma rendelkezésre álló legköltséghatékonyabb és legegyszerûbben telepíthetõ megoldás, mely legalább 20 évig üzembiztosan termeli a zöld energiát.

Hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhetõ a legtöbb megújuló energia. Szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket - legrosszabb esetben pedig az elemekbõl lehet elõtetõt is képezni a megfelelõ tájolás érdekében.

Szakértõk szerint, ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel nagyjából 2 millió forintba kerül - viszont egy ilyen rendszer élettartama akár több évtizedes is lehet, és így részben függetleníthetjük a házunk energiaellátását a világ történéseitõl.

Ha azt nézzük, hogy mibõl tudunk egy ilyen fejlesztésre - amely otthonunk rezsijét évtizedeken keresztül alacsonyan tarthatja - költeni, a legtöbb családnál az alábbi lehetõségek jönnek számításba:

1. önerõbõl, megtakarításból építik ki a rendszert
2. állami támogatási programokból fejlesztenek
3. hitelt vesznek fel rá
4. a fenti elemeket keverik

Az elsõ megoldás kézenfekvõ: ha a család rendelkezik elegendõ félretett pénzzel, egyfajta hosszú távú megtakarítási formaként az ingatlanjába fektetheti azt. A korszerûsítés - így a napelemek beszerelése - olyan havi kiadáscsökkentést is jelenthet, amely hosszú távú befektetésként is mûködhet.

Az állam is támogatja a korszerûsítést: szeptember 22-tõl elérhetõek például a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai. A programsorozatban elsõként az elavult kazánok, tüzelõberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fûtõberendezésekre történõ cseréjét célzó pályázat jelenik meg. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A tárca tapasztalatai szerint a fûtéskorszerûsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebbõl 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.

Természetesen hitelbõl is fejleszthetjük otthonunk energiahatékonyságát. Ha nincs kétmillió forint félretett pénzünk, akkor érdemes hitelfelvételben gondolkozni, a lakáshitelek kamatlába ugyanis történelmi mélyponton van. A jegybank adatai alapján az átlagos teljes hiteldíj mutató (THM) jelenleg mindössze 7,11 százalék.

Pár hete azonban ennél kedvezõbb ajánlat is található a piacon, miután az Elmû-Émász "enHome" név alatt új üzletágat indított, amelynek dedikált célja, hogy segítse a háztartások helyben történõ energiatermelését, illetve az energia hatékony felhasználását. A komplex energetikai szolgáltatásai mellé, amelybe a napelemes rendszereken túl, hõszivattyúk telepítése, szigetelés és kazáncsere és beletartozhat, az enHome az Erste Bankkal közösen kedvezményes hitelt is kínál, ami által önerõ nélkül is megvalósítható egy energiahatékonysági beruházás.

A közös hiteltermékek között jelzálog fedezet mellett találunk 6 százalék alatti THM-et is, de a jelzálog fedezet nélküli Zöld Hitelhez is 14-15 százalékos THM mellett hozzá lehet jutni. A hitel futamideje 2-30 év, a nagysága pedig 1-50 millió forint. A hitel felvételét semmilyen költség nem terheli, így még az értékbecslés díját is visszatéríti a bank. Az átlagos hitel nagysága várhatóan 1-5 millió forint lesz. Egy ekkora beruházás - ilyen alacsony THM mellett - már belátható idõn belül megtérül.

Érdemes tehát számolni az energetikai beruházásokkal, mert általuk növelhetjük ingatlanaink értékét, és függetleníthetjük magunkat a piaci ármozgásoktól. Ezen felül ugyancsak érdemes nézni az állami pályázatok megjelenítését, de azok hiányában már a kedvezõ hiteltermékek is jó alternatívát nyújtanak az életminõséget javító beruházások végrehajtásához.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!