2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Félezer kilométer út újul meg 50 milliárdbólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-24 09:53:51
A most induló felújítási programban további 50 milliárd forintot biztosít a kormány az útburkolatok rendbetételére, a cél, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés.

50 milliárd forintból, 500 kilométernyi útszakasz újulhat meg a kormány döntése után. A cél az, hogy a felújításokkal biztonságosabbá váljon a közúti közlekedés. Ehhez az el nem költött, fõként az uniótól érkezett közlekedésfejlesztési forrásokat használják fel. Ezzel folytatódik a tavaly elkezdõdött felújítása program. 2013-ban 35 milliárd forintból 570 kilométer fõ és mellékút újult meg.

A teljes magyar úthálózat 31 ezer kilométer, olyan szakaszai is vannak, amelyeket 30-40 éve nem újítottak fel. A kormány tavaly 35 milliárd forint értékû útfelújítási programot indított, keretében 570 kilométer burkolatot javítottak ki. Ez a program folytatódik most. Fõleg az autópályákon és a fõutakon jelentõs a nehézgépjármû-forgalom, és azt is figyelembe kell venni, hogy egy súlyos, méretes nehézgépjármû akkora behajlást idéz elõ az útburkolaton, mint több száz vagy adott esetben több ezer személyautó – közölte Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivõje.

A most induló felújítási programban további 50 milliárd forintot biztosít a kormány az útburkolatok rendbetételére. A visszamaradókat és a megtakarításokból adódó keretet tudjuk felhasználni, és a kormány úgy döntött, hogy erre 500 kilométer utat jelöljünk ki, és ott indítjuk el a programot – mondta Tasó László, az NFM államtitkára.

A miniszterelnök még a múlt héten, a bajai városi televíziónak beszélt arról, hogy a 2020-ig tartó új uniós költségvetési idõszakban az eddigieknél több pénz jut közlekedési fejlesztésekre. Minden autópálya eléri majd az országhatárt, és nem lesz olyan megyei jogú város Magyarországon, amelyet ne érne el legalább egy autóút, és akkor azt tudjuk mondani, hogy persze, ezt még lehet javítani, de az alap-infrastruktúrája Magyarországnak megvan – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

A felújítandó utak listája október végén lesz végleges. Az építkezések tavasszal kezdõdnek és õszig tartanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!