2024. április 24. Szerda, György.
 
Nemzetközi érdeklõdés az Erzsébet-program irántForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-25 08:19:23
Az Erzsébet-program létrehozásáért a magyar kormány elnyerte az Európai Nagycsaládosok Szövetségének díját. A portugáliai díjátadón tapasztalatcsere is történt, és több ország is érdeklõdést mutatott a program átvétele iránt.

Az Erzsébet-program létrehozásáért a magyar kormány elnyerte az Európai Nagycsaládosok Szövetségének díját, az elismerés azonban nem csak a programért, hanem - ahogy a díjon is szerepel - a nagycsaládokért tett erõfeszítésekért járt - mondta Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelõs államtitkára. A díjátadó a szövetség konferenciáján a portugáliai Cascais városában történt, ahol tapasztalatcsere is zajlott. Az Erzsébet-program egyedülállónak minõsül, ám ez nem biztos, hogy sokáig így lesz, mert több ország is érdeklõdött az átvétel iránt - tette hozzá.

Bár a program ellen per folyik Európában és Amerikában is, ám „a díjátadó is arra világít rá, hogy az igazság talán a mi oldalunkon van” - állapította meg Novák Katalin. A franciaországi vállalkozások, amelyeknek a magyarországi étkezési utalvány-piacon 20 éven át monopóliuma volt, saját érdeksérelmeik miatt indították el az eljárásokat. A keresetlevél-váltások folyamatosak, a magyar kormány várja a következõ lépést - tett egyértelmûvé.

A fõvárosi MSZP a bölcsõdei gondozási díj eltörlését ígéri, ha õsszel jelöltjei többségbe kerülnek a helyhatósági voksoláson. Az Emmi államtitkára erre reagálva leszögezte: a díjszedésre valóban 2012 óta van lehetõsége az önkormányzatoknak, ám a jobboldali kormány volt az, amely megteremtette annak lehetõségét, hogy ha az édesanya a háromévesnél fiatalabb gyermeke mellett visszamegy dolgozni, akkor is megkapja a kicsi után járó juttatásokat: a díj alulmúlja a gyed és gyes összegét. A bölcsõdei gondozási díjat az önkormányzatok kevesebb, mint a fele kéri, a bölcsõdébe járó gyerekeknek pedig kevesebb, mint negyedét érinti - mutatott rá. A díjszedés ráadásul jövedelmi alapon történik: az önkormányzat nem kérheti nagycsaládosoktól, sajátos nevelési idényû gyermek után és rossz anyagi helyzetben lévõ családoktól sem - fûzte hozzá. Novák Katalin elmondta azt is: idén 14 milliárd forinttal több forrást biztosított a kormány a bölcsõdék mûködtetéséhez, továbbá megváltoztatta a finanszírozás alapját is. A bölcsõdei gondozási díjat felhasználva pedig a rászoruló önkormányzatok biztonsággal tudják mûködtetni a bölcsõdéket - húzta alá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!