2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az esõ nálunk kevesebb problémát okoz eddigForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-25 08:34:41
A talajmunkákat még segítheti is az esõ, a kukoricának viszont nem hiányzik.

Az ország több részén az esõ komoly problémákat okoz az õszi betakarítási, vetési és talaj-elõkészítési munkákban; de mi a helyzet Hajdú-Biharban – errõl kérdeztük Kiss Zoltánt, a megyei kormányhivatal földmûvelési igazgatóját.
Nem sok esett

– Abban a tekintetben szerencsések vagyunk, hogy a betakarítási munkák idején megyénk földjei nem kaptak túl sok csapadékot. Bár itt is vannak kisebb területek (fõként a Sárréten), ahol foltokban áll a víz, és a napraforgó betakarítását átmenetileg fel kellett függeszteni. A kukorica vágása még nem kezdõdött el, így azt nem is lassíthatja az esõ. Utóbbi növénynél a gazdálkodók arra várnak, hogy tovább csökkenjen a csövek nedvességtartalma, hiszen a jelenlegi energiaárak mellett a szárításon komoly összegeket lehet megspórolni – értékelte a jelen helyzetet a szakember.
Belevágtak

Tõle tudjuk, hogy napraforgót 43 ezer, kukoricát pedig 117 ezer hektáron termesztettek idén megyénkben. A napraforgó betakarítása a 90 százalékánál tart, míg a kukoricába éppen csak belevágott a kombájn. Fõként ott, ahol a takarmány receptúrájából már hiányzott a kukorica, illetve, ahol bioetanol-gyártás céljára kellett alapanyag. Az õszi talajelõkészítési munkák kapcsán Kiss Zoltán arról beszélt, hogy a nyári szárazság jelei még az õszi szántásnál is megmutatkoznak, ezért a talajmunkákat még segíti is az esõ. Igaz, a kukoricának meg kicsit sem hiányzik már a csapadék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!