2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mindenki egyen egy almával többetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-25 08:51:53
Címkék: Bihari hírek, alma
Nem kaphatnak a zöldség-gyümölcs felesleg piacról történõ kivonásához biztosított uniós támogatásból a magyar pályázók, mivel a termelõk megsegítésére szánt 125 millió eurós keretösszeg elfogyott, így a pályázatot Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette. A FruitVeB elnöke a lehetséges megoldásokról beszélt a közrádióban.

Az Európai Unió szeptember 1-jén vezetett be rendkívüli intézkedéseket, hogy a felesleges termékmennyiségeket kivonja a piacról, és ezzel csökkenjen a termelõk kára. Bár az uniós döntés után az elmúlt évekhez képest rekordidõ alatt született meg a magyar rendelet, ám mire elkészült, a 125 millió euró nagy részét lejegyezték. Bizonyos országoknak komoly gyakorlata volt ebben, mások szabálytalanul tették meg, ezért függesztette fel Brüsszel a pályázatot és látott neki egy új, célzottabb rendszer kidolgozásának - foglalta össze a történteket Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc címû hétfõi mûsorában.

Úgy vélekedett, a kérdést illetõen nincs tökéletes megoldás, mert ilyen krízis még nem volt az EU-ban. Kezelési módot nyújt majd az új uniós pályázat, továbbá a nemzeti segítség, amelyre 3,1 milliárd forintot hirdetett meg a földmûvelésügyi tárca, elsõsorban az alma tárolására, a betakarításra, a göngyölegre és marketingre szánva - állapította meg.

Mártonffy Béla szerint, ha a jelenleginél mindenki egy almával többet enne naponta, akkor a 150 ezer kilónyi pluszgyümölcs nagyjából felhasználásra is kerülne, és 10 kilogrammal is emelkedhetne a mostani 15 kilogrammos fejenkénti éves almafogyasztás. Az igazi megoldás azonban a termelés korszerûsítésében rejlik, versenyképessé téve a szektort - rögzítette.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!