2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az eddigieknél vastagabb hõszigetelés kell a családi házakraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-25 09:19:46
A jövõre életbe lépõ uniós szabvány teljesítéséhez nem elég a családi házakat 8-10 centiméter vastag anyaggal hõszigetelni, hanem 20 centiméterre kell vastagítani a hõszigetelést, cserébe viszont 45-50 százalékkal csökken a fûtési költség – közölte a Knauf Insulation magyar leányvállalata hétfõn az MTI-vel.

A magyar lakások éves fûtési- és melegvíz-elõállítási energiaigénye – az Energiaklub statisztikái szerint – 360 Petajoule (PJ). Ebbõl az értékbõl a családi házak megtakarítási potenciálja 128 Petajoule, amely értéket további 24 Petajoullal növelhetné a panel és nem panel társasházak teljes körû szigetelése.

Ez azt jelenti, hogy ha minden magyar lakást – beleértve az eddig hanyagolt családi házakat is – korszerû szigeteléssel látnának el, akkor azzal 152 PJ energiát, azaz mintegy 1,3 milliárd köbméter földgázt lehetne megtakarítani. Így 4,375 millió tonnával csökkenne a szén-dioxid kibocsátás is.

A Knauf Insulation számításai szerint egy – a már mûködõ panelprogram mintájára – kidolgozott családi ház szigetelési program megvalósításához, melyben a költségeket egyharmad rész állami támogatás, egyharmad rész kedvezményes lakossági hitel és egyharmad önrész fedezné, 1,6 ezer milliárd forintra lenne szükség, ám egy ilyen program már 100 milliárd forintból elindítható lenne.

Az állam által adott támogatás fedezete már biztosított, hiszen Magyarország szeptember 11-én írta alá az Európai Bizottsággal azt a partnerségi megállapodást, melynek keretében a 2014–2020 közötti fejlesztési idõszakra 34,5 milliárd euró összegû támogatást kap az uniótól. Ebbõl az összegbõl – a tervek szerint – 710 milliárd forint jut majd a Környezeti és Energia-hatékonysági Operatív Programra (a KEHOP-ra) az elkövetkezõ hat évre. Ehhez 15 százalék magyar társfinanszírozás is társul, ami a teljes összeget 835 milliárd forintra emeli.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!