2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megfelelt az elemzõk várakozásainak a kamatdöntésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-25 09:34:51
Címkék: Bihari hírek
A várakozásoknak megfelelõen, 2,10 százalékon tartotta az irányadó rátát a magyar jegybank, miután júliusban befejezõdött a kamatcsökkentési ciklus - mondták az MTI által megkérdezett elemzõk.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelõ portfoliómenedzsere kiemelte: az MNB döntése megfelelt a piaci várakozásoknak, az elmúlt hónap során nem kaptak a döntéshozók olyan újabb információt, amely a jegybankot a júliusi kamatvágási ciklus végérõl szóló kommunikációjának újragondolására késztette volna. Az infláció a várakozásoknak megfelelõen emelkedni kezdett augusztusban, de a jelenlegi folyamatok nem utalnak arra, hogy belátható idõn belül veszélybe kerülne a jegybanki inflációs cél.

A globális szintéren az elmúlt hónapokban ismét az infláció lassulása tapasztalható, jelentõsen csökkennek a nyersanyagárak, a dezinflációs hatás a régióban az eurózónás folyamatok miatt különösen jelentõs - tette hozzá.

Kifejtette: az infláció lassulása mellett a növekedésben is látni megtorpanásra utaló jeleket, az Egyesült Államokon kívül az összes jelentõsebb gazdasági régió esetében inkább romlást lehet tapasztalni. A környezõ országok jegybankjai hosszabb kivárás után újabb enyhítési hullámba kezdtek.

A feltörekvõ piaci hangulat szeptemberben romlásnak indult, erõsödtek az amerikai kamatemelési várakozások és Kínából is gyengébb adatok érkeztek, azonban Magyarországon és a régióban inkább az Európai Központi Bank enyhítõ intézkedéseivel kapcsolatos várakozások dominálnak. A devizahitelek átváltásával kapcsolatos félelmek is oldódtak a piacon, hiszen úgy tûnik, az MNB, a devizatartalékok terhére, rendelkezésre áll majd a konverziónál - elemezte.

Bebesy Dániel rámutatott: jó esély van rá, hogy a jelenlegi helyzet tartósan fennmarad, s az is elképzelhetõ, hogy a gyengébb globális növekedési adatok és a dollár hirtelen erõsödése miatt az amerikai jegybank szerepét betöltõ Feddel kapcsolatos kamatemelési várakozások mérséklõdnek majd, ami újabb érv lehet az alapkamat tartósan alacsony szinten tartása mellett.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzõje szerint a várakozásoknak megfelelõen, tartotta az irányadó rátát a magyar jegybank, s az MNB elõrejelzése szerint tartósan laza vagy alacsony kamatkondíciókkal is elérhetõ az inflációs cél az elõrejelzési horizont második felében.

Megjegyezte: az MNB a legutóbbi, júniusi elõrejelzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az import révén Magyarországon is ható infláció - szaknyelven az importált infláció - a vártnál alacsonyabb volt, a kockázati mutatók javultak, az árfolyam erõsödött. A reálgazdaságban a vártnál gyorsabb növekedést, élénkülõ beruházást és fogyasztást láttak, kiugró foglalkoztatási létszámbõvüléssel.

Az MNB júniusi prognózisa szerint 2016-ra teljesül a 3 százalékos inflációs cél. Nyáron 2014-re 2,9 százalékos, 2015-re 2,5 százalékos GDP-növekedést valószínûsített az MNB, 0 százalékos inflációval számolva idén és 2,5 százalékkal a jövõ évre.

Kiss Mónika arra számít, hogy a szeptemberi jelentés a korábbiakhoz hasonlóan kiemeli majd a külsõ alacsony inflációs környezetet és a kedvezõ munkaerõ-piaci kondíciókat. Minden bizonnyal a 2014-es GDP-növekedési elõrejelzést is emeli majd az MNB. Mindeközben marginális emelés a 2014-es és 2015-ös inflációs számban is elképzelhetõ a lassan, de növekedésnek induló belsõ fogyasztás és reálbér-emelkedés következményeképpen - mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!