2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jó éve van a turizmusnakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-25 09:41:07
A tavalyi rekord évnél is nagyobbat nõtt a turizmus az elsõ hét hónapban. A vendégszám 7,3 százalékkal, a szállásdíjakból befolyó pénz pedig 11 százalékkal emelkedett. Ezzel az idegenforgalom a magyar gazdaság egyik húzóágazata. A hét végén lesz a turizmus világnapja, amelynek középpontjában a közösségépítés és a vendégszeretet áll.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk címû regényének egyik legendás helyszíne a Grund. A játszóteret a mû megjelenésének 100. évfordulójára építették fel, nem messze az eredeti helyszíntõl. Ez lesz az egyik állomása a Pál utcai fiúk nyomában elnevezésû tematikus sétának, amelyet vasárnap, a Turizmus világnapján rendeznek.

Országszerte különleges programokkal, ajándékokkal, ingyenes szolgáltatásokkal várják majd a magyar és a külföldi érdeklõdõket. A középpontban a közösségépítés és a vendégszeretet áll majd. Elsõdleges célunk a turisztikai szakma és a hazai lakosság figyelmének felhívása a vendégszeretet, a vendégbarát viselkedés jelentõségére, a folyamatos szemléletformálás szükségességére. Ugyanakkor tudatosítani kívánjuk azt is, hogy a turizmus milyen fontos szerepet tölt be a gazdaságban – mondta Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

A borús idõ ellenére hétfõn is sok turista sétált a fõvárosban a Hõsök terén és a Váci utcában. Az elmúlt hónapokban több nemzetközi szaklap is a legnépszerûbb turisztikai célpontok között említette Budapestet. 2014. elsõ hét hónapjában például 7,3 százalékkal emelkedett a vendégszám. Az eltöltött vendégéjszakák száma 5,6 százalékkal nõtt, és 11 százalékkal több pénz folyt be a szállásdíjakból mint az elõzõ év hasonló idõszakában.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelõs államtitkára azt mondta: nemcsak a külföldi turisták száma nõtt, a magyarok is egyre többet pihennek itthon. Egyre többen dolgoznak Magyarországon, tehát többen rendelkeznek jövedelemmel, így nyilvánvalóan több pénzük van, amit el tudnak költeni, akár éppen pihenésre, turizmusra is. A másik pedig, hogy a Szép Kártya program is nagyon jól muzsikál. Most már több mint 1 millióan rendelkeznek Szép Kártyával, ami egy nagyon fontos belsõ keresletnövelõ támogatási programja a magyar kormánynak – nyilatkozta Glattfelder Béla, az NGM gazdaságszabályozásért felelõs államtitkára.

A turizmus összességében közel 10 százalékkal járul hozzá a magyar GDP-hez, csaknem félmillió embernek ad munkát, így mostanra egyértelmûen a gazdaság egyik húzóágazata lett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!